Την ανησυχία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο αύξησης των προσφυγικών ροών μετά την τουρκική εισβολή στην Συρία, μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Όπως είπε στην Βουλή, «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Ασαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου. Ετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εσωτερικά και εξωτερικά. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο πιθανής έξαρσης μεταναστευτικού – προσφυγικού και πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Μάλιστα είπε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αιτήματος για έκτακτη βοήθεια. «Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα την δυνατότητα, αν το κρίνουμε, να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά. Αλλά και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την αύξηση των ροών λόγω της εισβολής της Τουρκίας στην Συρία και τον επερχόμενο χειμώνα, καλώντας τον κ. Κουμουτσάκο να λάβει μέτρα προετοιμασίας, ενώ διαφώνησε κατηγορηματικά με τη ρητορική της κυβέρνησης περί μετατροπής του προσφυγικού σε μεταναστευτικό βάσει του προφίλ των εισερχόμενων, μιλώντας για «σκοτεινή προπαγάνδα».

«Δεν είπαμε ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά μεταναστευτικό. Εμείς το μόνο που είπαμε είναι ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στο προφίλ μετανάστη όσων περνούν τα σύνορα», εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος.