Στις 26 Σεπτεμβρίου η τουρκική Δικαιοσύνη καταδίκασε με 15 μήνες φυλάκιση τον Μπουλέντ Σικ (Bulent Sik), πρώην υποδιευθυντή του Κέντρου για την Αγροτική Ερευνα και την Ασφάλεια των Τροφίμων του Πανεπιστημίου Akdeniz στην Αντάλεια. Αιτία της καταδικαστικής απόφασης ήταν η δημοσίευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (δικών του και συναδέλφων του) τα οποία συνέδεαν τα υψηλά ποσοστά καρκίνου στη Δυτική Τουρκία με την περιβαλλοντική μόλυνση.

Η μελέτη που πραγματοποίησε ο τούρκος επιστήμονας είχε ζητηθεί και χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας και στόχος της ήταν να διερευνηθεί αν τα τοξικά απόβλητα στο έδαφος, στο νερό και στα τρόφιμα ευθύνονταν για τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στη συγκεκριμένη περιοχή. Η 5ετής εργασία του Σικ και των συνεργατών του κατέδειξε όντως την παρουσία σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων σε πληθώρα δειγμάτων. Ειδικά το νερό πολλών κατοικημένων περιοχών διαπιστώθηκε ακατάλληλο για πόση εξαιτίας της μόλυνσής του με μόλυβδο, αλουμίνιο, χρώμιο ή/και αρσενικό.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Σικ στο δικαστήριο, η μελέτη ολοκληρώθηκε το 2015 και ο ίδιος προέτρεψε τις Αρχές να λάβουν μέτρα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε ακριβώς για να συζητηθούν τα αποτελέσματα. Τρία χρόνια αργότερα, το 2018, και καθώς οι Αρχές όχι μόνο δεν έδειχναν πρόθυμες να κινητοποιηθούν για την προστασία του πληθυσμού αλλά είχαν μείνει εντελώς άπρακτες, ο Σικ δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ερευνών σε τέσσερα συνεχή άρθρα στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhuriet».

Ο Μπουλέντ Σικ καταδικάστηκε όχι επειδή κατηγορήθηκε για ψευδείς έρευνες (οι έρευνες και τα αποτελέσματά τους δεν αμφισβητήθηκαν στο δικαστήριο), αλλά επειδή οι πληροφορίες σχετικά με τη μόλυνση θεωρήθηκαν κρατικό μυστικό και άρα ήταν εμπιστευτικές! Καταδικάστηκε επίσης επειδή όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή δεν θέλησε να δείξει μεταμέλεια και να ζητήσει συγγνώμη για την πράξη του.

Σε μία από τις λέμβους που πρόσφατα βυθίστηκαν στο Αιγαίο κοστίζοντας τη ζωή και σε πέντε παιδιά επέβαιναν και ευτυχώς διασώθηκαν δύο τούρκοι ακαδημαϊκοί. Περισσότερες πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές, αλλά η περίπτωση του Μπουλέντ Σικ δεν φαίνεται να είναι μεμονωμένο περιστατικό. Η Ιστορία διδάσκει ότι όταν το πολίτευμα τείνει προς την απολυταρχία, από τα πρώτα στόματα που φιμώνονται είναι εκείνα των επιστημόνων. Πολύ φοβούμαι ότι τα χειρότερα έρχονται…