Η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εντός της «ζώνης ασφαλείας» που σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η Άγκυρα στη Συρία, με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής της εισβολής, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα απαντά στη δήλωση του Τραμπ ότι η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτος που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία, θα εξακολουθήσουν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Να επαναπατριστούν οι τζιχαντιστές

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Τουρκία θα ζητήσει από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι φυλακισμένοι τζιχαντιστές, να τους επαναπατρίσει. «Αν όχι, η Αγκυρα θα είναι υπεύθυνη να τις κάνει να λογοδοτήσουν» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τον ελεγχόμενο από τους Κούρδους Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF), περίπου 12.000 ύποπτοι ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους είναι φυλακισμένοι σε επτά φυλακές και 4.000 από αυτούς είναι από τρίτες εθνικότητες.

Οι ακριβείς τοποθεσίες δεν έχουν αποκαλυφθεί, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρίσκονται κοντά στην τουρκική παραμεθόριο.

Οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας κατηγόρησαν στο μεταξύ την Τουρκία ότι βομβάρδισε φυλακή στην οποία κρατούνταν μαχητές περισσότερων από 60 εθνικοτήτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά σαφή απόπειρα από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν.

«Οι επιθέσεις αυτές σε φυλακές στις οποίες κρατούνται τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους θα οδηγήσουν σε καταστροφή, τις συνέπειες από την οποία ενδέχεται ο κόσμος να μην μπορεί να χειριστεί αργότερα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στα 30 χιλιόμετρα η ζώνη ασφαλείας στη Συρία

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου, η εισβολή της Τουρκίας δεν θα επεκταθεί πέραν των 30 χλμ στη βορειοανατολική Συρία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο Τσαβούσογλου επισήμανε πως η απειλή ασφαλείας, την οποία η Τουρκία λέει ότι αντιμετωπίζει από την παρουσία των Κούρδων μαχητών στα σύνορά της, θα εξαλειφθεί, εάν η περιοχή εκκαθαριστεί από τους αντάρτες.

«Όταν φθάσουμε σε βάθος 30 χλμ στη ζώνη ασφαλείας, η τρομοκρατία θα έχει εξαλειφθεί» υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησής της. «Έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο» επισήμανε.