Σαφή μηνύματα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη κάνει «ντου» στην Συρία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την καταδίκη από πλευράς Ελλάδας κάθε παραβίασης συνόρων. Ο πρωθυπουργός κάλεσε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Κατά τις κοινές τους δηλώσει μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι με τον ΓΓ αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα και φυσικά για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα», συμπλήρωσε.

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις: