Μπορεί σε πολλούς να ακούγεται περίεργο ή και ανεξήγητο,αλλά είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η Ελλάδα μπήκε στο κλαμπ των χωρών που δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο.Μετά την προχθεσινή  έκδοση του δεκαετούς ομολόγου με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο χθες στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων το επιτόκιο, έστω και  οριακά ήταν αρνητικό.

  Είναι  προφανές ότι η Ελλάδα επωφελείται από την υπερβάλλουσα ρευστότητα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές και τον κύκλο χαμηλών επιτοκίων που έχει διαμορφωθεί εδώ και καιρό στην αγορά ομολόγων.Είναι όμως και μια σαφέστατη ένδειξη ότι η χώρα ανακτά ξανά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη  των αγορών.Γεγονός που ευνοεί  και όλες τις επιχειρήσεις που επιλέγουν την έκδοση ομολογιακών δανείων  για να αντιμετωπίσουν  το υψηλό κόστος χρήματος από τις ελληνικές τράπεζες.
  Γιατί εδώ είναι το μεγάλο παράδοξο.Το ελληνικό δημόσιο δανείζεται πλέον με τους ίδιους περίπου όρους που ισχύουν για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις όμως που δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω μεγέθους ή άλλων δεδομένων να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές είτε είναι αποκλεισμένες, είτε δανείζονται από το τραπεζικό σύστημα με μη απαγορευτικά για τον ανταγωνισμό τους,επιτόκια .
  Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βραχυκυκλωμένο από τον κυκεώνα των κόκκινων δανείων, αδυνατεί επί της ουσίας να ανταποκριθεί στο ρόλο του.Αποτέλεσμα οι πολλές  επιχειρήσεις ,ακόμα κι αυτές που έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό,να βρίσκονται παγιδευμένες σε ένα φαύλο κύκλο ,αδυνατώντας και να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους και να εκσυγχρονίσουν τον παραγωγικό τους ιστό.
  Όσο οι τράπεζες είναι δέσμιες του βραχνά των κόκκινων δανείων,σωτηρία δεν υπάρχει στον ορίζοντα.Είτε με το πολυσυζητημένο σχέδιο «Ηρακλής» είτε με όποια άλλη μέθοδο η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος είναι μονόδρομος.Αν η οικονομία δεν αποκτήσει το συντομότερο δυνατό πρόσβαση σε υγιή και κυρίως ανταγωνιστική με τις άλλες χώρες χρηματοδότηση,η ανάπτυξη θα μείνει και πάλι αναιμική .
  Δεν αρκεί η χρηματοδότηση μερικών μεγάλων επενδύσεων, που ούτως ή άλλως μπορεί να βρεθεί από πολλές πηγές.Είναι απολύτως αναγκαίο και οι επιχειρήσεις που ανθούν και αυτές που χρειάζονται μια δυναμική επανεκκίνηση και οι νέες που μπορούν να δημιουργηθούν,να έχουν πρόσβαση σε μια χρηματοδότηση που δεν θα τις στραγγαλίζει.Άλλες καθυστερήσεις, αναβολές και παιγνίδια εξουσίας δεν δικαιολογούνται για κανένα.