Την ανάγκη εφαρμογής και νέου σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι σημαντικό, αλλά όχι αρκετό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με το «σχέδιο Ηρακλής» -το οποίο έλαβε σήμερα το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το σχήμα αυτό, που πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

75 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια, δεν αρκεί το σχέδιο

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπενθύμισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του 2019, αριθμός που αντιστοιχεί στο 43,6% του συνόλου των δανείων, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η απαλλαγή των ισολογισμών των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια.

«Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν συστημικές λύσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι τράπεζες για την ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους», τόνισε.

Όλα τα κράτη-μέλη, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας, που αντιμετώπισαν πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα εφάρμοσαν παρόμοιες συστημικές λύσεις.

«Αναφερόμενος στο σχέδιο Ηρακλής, τόνισε ότι πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος.»

» Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.»

» Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.