Συναίνεση στο θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καταγράφηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή βάση», είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κώστας Τζαβάρας. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κινείτο στην κατεύθυνση αναγνώρισης της κρατικής εγγύησης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους, ενώ πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είχε καταθέσει κατά την πρώτη φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας και η ΝΔ, ενώ αποτέλεσε και προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρόταση που κατέθεσε στην επιτροπή η ΝΔ προβλέπει την προσθήκη στο επίμαχο άρθρο 21, παρ. 1 του Συντάγματος ότι «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Παρά την σύγκλιση στο θέμα αυτό, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την απόσταση που τους χωρίζει όσον αφορά τις υπόλοιπες προτάσεις της τότε πλειοψηφίας και νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την συνταγματική κατοχύρωσή τους.

Μάλιστα η Έφη Αχτσιόγλου επιτέθηκε στην ΝΔ η οποία υποστήριξε ότι πολλές από τις προτάσεις της συνιστούν συνταγματικό πληθωρισμό και δεν έχουν απτά αποτελέσματα. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλήθεια από αυτό γιατί κάθε μία από τις προτάσεις μας έχει πρακτικές και άμεσες συνέπειες», είπε η πρώην υπουργός τονίζοντας ότι δεν αποτελούν ιδεολογικό ευφυολόγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε εξάλλου «οι προτάσεις μας ενσωματωμένες στο πνεύμα του Συντάγματος θωρακίζουν αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα και τα επικαιροποιούν με βάση τα νέα δεδομένα και είναι αναγκαία αυτή η θωράκιση γιατί στη μνημονιακή περίοδο είδαμε συχνές παραβιάσεις από τον κοινό νομοθέτη αυτών των διατάξεων που έπρεπε προστατεύονται».

Μεταξύ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατοχύρωση του δημόσιου ελέγχου στο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, η αναγνώριση ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον ελάχιστο μισθό, η απαγόρευση της επίταξης υπηρεσιών, ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κλπ.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αναθεώρηση στο Σύνταγμα έχοντας στο μυαλό μας τα επιχειρήματα που έχει καταγράψει ο Κάρολος Μάρξ στους “Ταξικούς Αγώνες στην Γαλλία” και στην “18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη” ή αργότερα ο Λένιν στο “Κράτος και Επανάσταση”», σχολίασε ο Κώστας Τζαβάρας.