«Σε επαφή με τον κόσμο, με προσοχή στο περιβάλλον μας». Με αυτό το σύνθημα η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανοίγει «φτερά» για τα επόμενα 100 χρόνια πτήσεων, συμπληρώνοντας αυτή την εβδομάδα έναν αιώνα ζωής. Η 100η επέτειος της KLM, που γιορτάστηκε στην Αθήνα στην οικεία της Ολλανδής πρέσβη, κυρίας Stella Ronner, συνδέεται και με μια διεθνή πρωτιά. Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική στον κόσμο που γιορτάζει την 100η επέτειό της, λειτουργώντας με το ίδιο, αρχικό όνομα. Σύμφωνα με τον regional manager σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, κ. Γιάννη Πανταζόπουλο η KLM δηλώνει «έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο».

Η ολλανδική αεοροπορική εταιρεία συνδέει το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης, με πάνω από 160 προορισμούς. Το 2018, η εταιρεία διέθετε έναν στόλο που αριθμεί 168 αεροσκάφη (Boeing, Airbus και Embraer), μεταφέροντας 34,1 εκατ. επιβάτες και 620.000 τόνους φορτίο cargo, εκ των οποίων οι 52.000 τόνοι ήταν λουλούδια. Μάλιστα, ο στόλος της ανανεώθηκε εντός του 2018 με 13 νέα αεροσκάφη.

Οι στόχοι για πιο «πράσινη» αεροπλοϊα ως το 2030

Κλείνοντας έναν αιώνα ιστορίας, η ολλανδική αεροπορική εταιρεία βάζει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τη λεγόμενη βιώσιμη αεροπλοΐα. «Τον επόμενο αιώνα, θα θέλαμε να θέσουμε το πρότυπο για την αεροπορία του αύριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 2019 γιορτάζουμε πολύ περισσότερα από ό, τι μόνο τα εκατό χρόνια της ίδρυσής μας. Κοιτάζουμε πίσω με υπερηφάνεια και, πάνω από όλα, μπροστά με αυτοπεποίθηση. Η KLM είναι υγιής και έτοιμη για τα επόμενα εκατό χρόνια: σε επαφή με τον κόσμο, με προσοχή για το περιβάλλον μας» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Στιγμιότυπο από την πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρείας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας για το 2018, η KLM ήταν η ηγέτιδα αεροπορική στη χρήση βιοκαυσίμων σε 360 πτήσεις. Αντισταθμίστηκαν 40.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από 88.000 επιβάτες, οι οποίοι ταξίδεψαν ως CO2-neutral, χάρη στο πρόγραμμα αντιστάθμισης της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, φυτεύτηκαν 339.000 δέντρα, που αντιστοιχούν σε 312 εκτάρια τροπικου δάσους στον Παναμά.

Κατά το 2018, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ήταν κατά 17,3% λιγότερες ανά επιβάτη από το 2011, ενώ ο στόχος για το 2020 ανέρχεται σε 20%. Επίσης, σημειώθηκε μείωση 18% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητες εδάφους, με το 20% να είναι ο στόχος για το 2020. Η ανανέωση του στόλου επέφερε μείωση κατά 40% του θορύβου των πτήσεων, ενώ τα απορρίμματα μειώθηκαν κατά 9% σε σχέση με το 2011. Όσο δε για τα τρόφιμα εντός πτήσεων, το 2018, 9,4 εκατ. σάντουιτς που έχουν παραχθεί με βιώσιμες μεθόδους, σερβιρίστηκαν στις ευρωπαϊκές πτήσεις της εταιρείας.

Οσο για τους «πράσινους» στόχους του 2030, περιλαμβάνουν μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% ανά επιβάτη από το 2005 και μείωση κατά το ήμισυ των υπολειμμάτων αποβλήτων από το 2011.

Ένας αιώνας ιστορίας

Το 1919 ο νεαρός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας Albert Plesman ίδρυσε την αεροπορία του αύριο. Ως ο πρώτος διευθύνων της KLM είχε ένα όνειρο: «ο ωκεανός των αιθέρων ενώνει όλους τους ανθρώπους», ένα δίκτυο που θα συνέδεε όλους τους ανθρώπους. Το όραμά του για το μέλλον και η προσήλωσή του μετέτρεψαν τα όνειρα σε πραγματικότητα.

Το 1919 ο νεαρός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας Albert Plesman ίδρυσε την αεροπορία του αύριο

Από τότε, φιλοσοφία της KLM αποτελούν η επιχειρηματικότητα και η διασύνδεση. Η αεροπορία συνέβαλε σημαντικά στην ολλανδική οικονομία, αποτελώντας σήμερα τον τρίτο μεγαλύτερο εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα.