Για τις δυνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα των τουρκικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία μίλησε στην εκπομπή One Line ο καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αφεντούλης Λαγγίδης.

Όπως είπε, δεν αποκλείεται να έχουμε νέες ροές προσφύγων, ωστόσο ο αριθμός των κατοίκων αυτής της περιοχής είναι αρκετά μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν.

«Αυτοί οι πρόσφυγες – μετανάστες που ήρθαν από τη Συρία ήταν από άλλες περιοχές. Αυτή η περιοχή είναι αρκετά αραιοκατοικημένη» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από εκεί και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι αν η προσοχή της Τουρκίας θα στραφεί σε άλλη κατεύθυνση από αυτή της ανατολικής Μεσογείου».

Ο λόγος της απόφασης Τραμπ

Ερωτώμενος τι οδήγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει το «πράσινο φως» στον τούρκο ομόλογό του για εισβολή, ο κ. Λαγγίδης έκανε λόγο για πίεση και πιθανές υποσχέσεις που δέχτηκε ο Τραμπ από τον Ερντογάν. «Ήταν ένα τηλεφώνημα που δεν παρίσταντο ούτε ο υπουργός Εξωτερικών ούτε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ».

Αναφορικά, τέλος, με τα σχέδια του τούρκου προέδρου στην περιοχή, τόνισε πως η Τουρκία έχει πάρει αυτή την απόφαση για αρκετούς λόγους, δεν είναι μόνο το προσφυγικό.

«Αυτό που ενδιαφέρει τον Ερντογάν είναι να μην υπάρχει εδαφική συνέχεια μεταξύ των Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ. Αυτή λοιπόν η «ζώνη ασφαλείας» σφραγίζει ουσιαστικά αυτό. Στόχος της είναι να περιορίσει το κουρδικό πρόβλημα στο εξωτερικό της» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr