Τις εξελίξεις στη Συρία με την επαπειλούμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της χώρας, την στάση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του προέδρου Τραμπ αλλά και το αν επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από ενδεχόμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή ανέλυσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, μιλώντας στην εκπομπή One Direct.

«Ο Τραμπ αλλάζει αποφάσεις αναλόγως με τον ποιον μιλάει. Με τις κινήσεις του τώρα υπονομεύει τους πάγιους στόχου των ΗΠΑ στην περιοχή. Δηλαδή την ανάσχεση του Ιράν, την ασφάλεια του Ισραήλ και φυσικά την προστασία των Κούρδων που ήταν ο βασικός αντίπαλος του ISIS. Οι Κούρδοι είναι οι πρώτοι που κατήγαγαν νίκες έναντι του Ισλαμικού κράτους» εξήγησε ο καθηγητής και αναφέρθηκε στο πως θα δράσει η Τουρκία στη Συρία.

«Πιθανόν η Τουρκία να προσέξει πως θα ενεργήσει. Θα προσέξει να μην εμπλακεί καθόλου με αμερικανικές δυνάμεις, να μην βομβαρδίσει αμάχους. Τα πράγματα θα εξελιχθούν σε φάσεις, όπως στο Αφρίν το 2018. Αυτό είναι το ‘’καλό’’ σενάριο. Γιατί το κακό θα είναι να παρέμβει η Δαμασκός, να δράσουν και οι παραστρατιωτικές ιρανικές οργανώσεις. Εκεί θα υπάρξει ένας ανταγωνισμός για το ποιος θα ελέγξει περισσότερο έδαφος» επεσήμανε.

Σχετικά με τις επιλογές των Κούρδων, σημείωσε πως «οι Κούρδοι ενδεχομένως θα αναδιπλωθούν στο εσωτερικό αντί να προβάλλουν αντίσταση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι Κούρδοι έχουν μηδενικές επιλογές. Είτε να πολεμήσουν τους Τούρκους, όπου δεν έχουν καμία τύχη, είτε, η άλλη επιλογή είναι να αφήσουν αυτά τα εδάφη και να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν».

Για τον αν οι τουρκικές δράσεις στη Συρία επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ότι «δεν επηρεάζει την Ελλάδα, γιατί δεν επηρεάζει την ουσία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκτιμώ ότι σε όλη τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Τουρκία, θα συνεχίσει να παρενοχλεί την Κύπρο και να κρατάει κι εμάς σε εγρήγορση. Εκτός εάν κάτι τους πάει εντελώς στραβά».

Πηγή: onetv.gr