Με ταχύτατες συνδέσεις (πιο ταχείς δεν γίνεται) θα «σερφάρουν» στο Ιντερνετ 1,37 εκατ. μαθητές και 142.000 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολεία της Ελλάδας. Ηδη, τα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν σε ενέργειες για την άμεση αναβάθμιση των συνδέσεων των σχολείων με το Ιντερνετ μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Αλλά τι μου είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτογραφία);

***

«Τα σχολεία δεν είναι δυνατόν εν έτει 2019 να μην έχουν γρήγορο Ιντερνετ για δασκάλους και μαθητές. Από κοινού με το υπουργείο Παιδείας, αναβαθμίζουμε άμεσα τις ταχύτητες στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, από ADSL σε VDSL. Και με το “Σύζευξις 2” πολύ σύντομα οι ταχύτητες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από αυτές στις οποίες αναφερόμαστε».

***

Ποιος θα είναι πρόεδρος της Προανακριτικής

Ούτε ένας από τη ΝΔ δεν θα υπάρξει που να μην υπερψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το παραδικαστικό κύκλωμα της σκευωρίας της Novartis, λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που θα συσταθεί θα είναι 26, από τα οποία τα 14 βουλευτές της ΝΔ που έχει την πλειοψηφία.  Από τους 12 της μειοψηφίας οι 7 θα είναι ΣΥΡΙΖΑ, οι 2 ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν από έναν. Εισηγητής θα είναι ο Αθανάσιος Πλεύρης. Πρόεδρος της Προανακριτικής δεν έχει ακόμα οριστεί, αλλά όλες οι πληροφορίες δείχνουν τον βορειοελλαδίτη νομικό Σταύρο Κελέτση.

***

Ο Πρωθυπουργός έκοψε το τουριστικό μέρος

 Εκοψε μία ημέρα από την επίσκεψή του στο Κάιρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη και αυτό που έκοψε ήταν το τουριστικό μέρος της επίσκεψης. Επίσημη δικαιολογία «φόρτος εργασίας», αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ετσι αναχωρεί (μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη) την Τρίτη στις 7.30 το πρωί και μόλις φθάσει στο Κάιρο θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνουν οι διμερείς συναντήσεις (Κύπρου – Αιγύπτου και Αιγύπτου – Ελλάδας) καθώς και η τριμερής (Κύπρος – Ελλάδα – Αίγυπτος). Θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις, επίσημο γεύμα, επίσκεψη στη Μονή Αγίου Γεωργίου και επίσκεψη στο σπίτι του πρεσβευτή της Ελλάδας στο Κάιρο, όπου εκεί ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους ομογενείς.

***

Γιατί ο Πομπέο δεν είδε Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ισως να μην το προσέξατε, αλλά ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Μα, θα πείτε, είναι δυνατόν; Εδώ υφυπουργός ξένης χώρας ή επίτροπος έρχεται και συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μη συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του πλανητάρχη; Επειδή τέτοια πράγματα μου δημιουργούν απορίες, απευθύνθηκα σε έναν από τους συνεργάτες της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον ρώτησα τι ακριβώς συμβαίνει. Τον ρώτησα ευθέως γιατί δεν συνάντησε ο κ. Παυλόπουλος τον Πομπέο.

***

Στην αρχή μου είπε (πάντα ανεπισήμως) πως δεν συναντά αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών, αλλά εν συνεχεία είπε ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα. Αυτό όμως το «δεν συναντά υπουργούς αμερικανούς Εξωτερικών» με έβαλε σε σκέψεις. Εψαξα και βρήκα ότι ούτε με τον Τζον Κέρι συναντήθηκε όταν πέρασε για τέσσερις ώρες από τη χώρα μας. Μπορεί ο Τζον Κέρι να πήγε βόλτα στην Αθήνα, να επισκέφθηκε έναν φούρνο, να τον κέρασαν ένα μελομακάρονο, αλλά στο Προεδρικό δεν πήγε…

***

Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μπορεί να μη συναντήθηκε ακόμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τι γίνεται όμως με τους ρώσους υπουργούς Εξωτερικών; Σας ενημερώνω ότι οι Ρώσοι έχουν συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο. Ναι, αυτό έκανε ο Λαβρόφ όταν ήρθε στην Αθήνα. Πρώτα πήγε και είδε τον κ. Παυλόπουλο (και έκαναν κοινές δηλώσεις) και εν συνεχεία πέρασε δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Με την ευκαιρία, δεν ξέρω τι ισχύει στην Προεδρία της Δημοκρατίας για τους κεντρικούς τραπεζίτες. Τους βλέπει; Δεν τους βλέπει; Το λέω αυτό γιατί μου φαίνεται ότι ούτε ο Ντράγκι πέρασε από το Προεδρικό Μέγαρο, αν και πήγε δίπλα, στο Μαξίμου.

***

Οι Τεύτονες

Για τον ξεσηκωμό ορισμένων γερμανών οικονομολόγων απέναντι στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα έχετε διαβάσει και αλλού. Η πίστη τους στην «Τευτονική ορθοδοξία» δεν τους αφήνει τα καταλάβουν φυσικά την οικονομική πραγματικότητα. Τα σχόλια περιττεύουν. Απασχολεί το επιτελείο της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη ο ξεσηκωμός αυτός των Γερμανών. Εφθασαν μέχρι την Αθήνα οι επικρίσεις προς τη μονομερή εκδοχή των πραγμάτων. Και όλα αυτά τη στιγμή που Γερμανοί έχουν απομυζήσει όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Νότια και έχουν εναποθηκεύσει όλο το ευρωπαϊκό χρήμα στις τράπεζές τους. Διαμαρτύρονται ώστε να μην βοηθηθούν σε ανάπτυξη οι μικρές χώρες. Αλλα τι περιμένεις από τεύτονες;. Αγύριστα κεφάλια. Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία για τα παραπάνω σας παραθέτω τι αναφέρει για τους τεύτονες, η διεθνής βιβλιοθήκη Wikipedia:

***

«Οι Τεύτονες ήταν αρχαίο γερμανικό φύλο που κατοικούσε στη Γιουτλάνδη, στις δυτικές ακτές της Βαλτικής. Στο τέλος του 2ου αι. π.Χ., και κάτω από την πίεση άλλων γερμανικών λαών, οι Τεύτονες υπό τον Τευτόβοδο μετακινήθηκαν προς τον Δούναβη και εισέβαλαν μαζί με τους Κίμβρους στη Γαλατία και στην Ιταλία (114 έως 101 π.Χ.). Το 102 π.Χ. νικήθηκαν από τον ρωμαίο στρατηγό Μάριο κοντά στο Αιξ της Προβηγκίας. Μετά τη συντριβή τους, οι εναπομείναντες Τεύτονες αναμείχθηκαν με άλλα γερμανικά φύλα και οι παραδόσεις τους άσκησαν μεγάλη επίδραση στον γερμανικό πολιτισμό. Η ετυμολογία του ονόματος δεν είναι γνωστή. Μπορεί να είναι κελτικής ή γερμανικής καταγωγής. Η σύγχρονη γερμανική λέξη “deutsch” (γερμανικά) κατάγεται από τους Τεύτονες».

***

Χεικροτήματα για τον… πρωτοσύγκελλο

Εχετε ξαναδεί σε κήρυγμα να χειροκροτούν τον ιερωμένο; Ε, λοιπόν, αυτό συνέβη πριν από μερικές ημέρες και σας το μεταφέρω: Την «επιστροφή στην κανονικότητα» και του Δήμου Αθηναίων εξήρε ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτης, γνωστός στους  κοινωνικο-θρησκευτικούς κύκλους για το ήπιο ψηλόλιγνο παρουσιαστικό του και τον φλογερό λόγο του, όταν έχει… όρεξη.

***

Την Πέμπτη το απόγευμα λοιπόν κατά τη Λιτάνευση της εικόνας του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, είπε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Π. Πικραμμένο και στον Κώστα Μπακογιάννη: « Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 8 χρόνια (σ.σ.: σπόντα για Καμίνη) που συμμετέχει ο δήμαρχος της Αθήνας στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον άγιο Πολιούχο μας. Και είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εκπροσωπείται σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η Αθήνα μας ξαναβρίσκει την κανονικότητά της». Εδώ έπεσε το πρώτο χειροκρότημα. Ο πρωτοσύγκελλος όμως το προχώρησε και παρακάτω: «Δεν μπορείς να αγαπήσεις την πατρίδα του άλλου αν πρώτα δεν αγαπήσεις τη δική σου». «Οποιος έχει παρελθόν έχει και μέλλον» και ξαναέπεσε χειροκρότημα.

***

Τι θα πει ο Κουτσούμπας στον Μητσοτάκη

Το τι θα πει ο Κουτσούμπας στη συνάντηση με το Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των αποδήμων, δεν αποτελεί αίνιγμα, το αντίθετο. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ από την επίσκεψή του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είχε μιλήσει πολύ συγκεκριμένα για το θέμα. Τι είχε πει ο Δημήτρης Κουτσούμπας; Οτι ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις. Για να μην υπάρξει όμως αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του «αίματος» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια-περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

***

Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του ελληνικού κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Ετσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος.

***

Joker και Γαβράς

Συνήθως δεν ασχολούμαι με εισιτήρια κινηματογράφων, αλλά όταν πρόκειται για την πολιτική ταινία του Κώστα Γαβρά πάντα υπάρχει κάτι το ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους αριθμούς του τετραημέρου από Πέμπτη έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου, τα αποτελέσματα είναι τα εξής: «Joker» 135.000 εισιτήρια και «Ενήλικοι στην αίθουσα» 23.500 εισιτήρια.