Παγκόσμιος συναγερμός επικρατεί τα τελευταία λεπτά, αφού σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων με επιδρομή σε βάση στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους και το Sputnik και Russian Today, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ – Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, όπως μεταδίδει η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου.

«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ – Μαλικίγια στην επαρχία Αλ – Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία», μετέδωσε το Al – Mayadeen επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.

Qalaat Al Mudiq@QalaatAlMudiq

NE. : started aerial & artillery bombardment tonight targeting border area btwn Turkey, Syria & .

View image on Twitter

Qalaat Al Mudiq@QalaatAlMudiq

: video showing Turkish Air Force targeting area of Semalka border crossing with (used to transfer supplies). http://wikimapia.org/#lang=en&lat=37.079284&lon=42.350922&z=10&m 

Embedded video

101 people are talking about this

Επιβεβαιώνουν τουρκικά ΜΜΕ

Την είδηση φέρεται να επιβεβαιώνει η τουρκική Daily Sabah.

«Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε να βομβαρδίζει τρομοκράτες που συνδέονται με το PKK στην πόλη al-Malikiyah στα βόρεια της Συρίας», σύμφωνα με τοπικές πηγές.

«Το τουρκικό πυροβολικό ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις του YPG στις γύρω περιοχές της πόλης Malikiyah, που βρίσκεται ανάμεσα σε Τουρκία και Συρία. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το αίτημα που υπέβαλλε ο Τούρκος πρόεδρος στο Κοινοβούλιο για την επέκταση του δικαιώματος της Τουρκίας να διεξάγει διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας για έναν ακόμη χρόνο.

Το αίτημα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, έδινε στον τουρκικό στρατό το δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 30 Οκτωβρίου του 2018 έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2019».

Διαψεύδουν οι Κούρδοι

Σημειώνεται πως κουδικά ΜΜΕ και αξιουματούχοι μεταφέρουν πως η επιδρομή έγινε εντός του τουρκικού εδάφους και όχι εντός του Συριακού.

Wladimir@vvanwilgenburg

Rojîn Çeto, the co-mayor of Derik, a Kurdish-Christian town in northeastern Syria confirmed there was NO airstrike inside n Syria.

«there is nothing on our side. Its on the basur [Kurdistan region] side. On our side until now there is nothing. The situation is good.» (1)

104 people are talking about this

Την ίδια στιγμή κυκλοφορούν φωτογραφίες που με βάση τις μαρτυρίες στο Twitter δείχνουν τουρκικά στρατεύματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Συρία.

Να σημειωθεί ξανά πως πρόκειται για αρχικές αναφορές και μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει.

Guy Elster

@guyelster

Kurdish forces withdrew from a gas field in eastern Syria to reinforce the border area with Turkey, Syrian Observatory reports. The gas field would be a big prize for Iran, Russia and Assad

Guy Elster

@guyelster

Turkish airstrike targeted a Kurdish position in north-east : reports

See Guy Elster’s other Tweets

Η απόσυρση των στρατευμάτων, που ανακοινώθηκε αργά χθες από τον Λευκό Οίκο, έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.