Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Αυστρία και πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, έδωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο Αυστριακός πρόεδρος συνομίλησε με τον πρώην καγκελάριο για μία ώρα. Ο Βαν ντερ Μπέλεν ανέφερε ότι από τις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τους αρχηγούς των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποκόμισε την εντύπωση ότι το Λαϊκό Κόμμα θα είναι σε θέση να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.

Δύσκολες συνομιλίες

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναμένεται να προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα σε διαδοχικές επαφές με τους υπόλοιπους 4 πολιτικούς αρχηγούς.

Τις επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο πρώην – και πιθανότατα μελλοντικός — καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα αρχίσει με την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ και θα συνεχίσει με το νέο αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ.

Θα ακολουθήσουν οι πρώτες επαφές με τον ηγέτη των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και με την επικεφαλής του κόμματος ΝΕΟΣ Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ.

Εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, με τους πολιτικούς αναλυτές  να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να «τραβήξουν» ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα. Μέχρι τότε θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η οποία είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

Οι πιθανές συμμαχίες

Ο εντολοδόχος πλέον καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς έχει την ευχέρεια τριών επιλογών για τον κυβερνητικό εταίρο του, καθώς ο ίδιος θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 92 εδρών, στο σύνολο των 183 εδρών της αυστριακής Βουλής ,  με τους Σοσιαλδημοκράτες (δεύτερο σε δύναμη κόμμα), με το Κόμμα των Ελευθέρων και με τους Πράσινους.

Παρατηρητές στη Βιέννη θεωρούν πως για τη διαγραφόμενη ως πιθανότερη κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στα δύο κόμματα που την προηγούμενη Κυριακή αναδείχθηκαν οι δύο «μεγάλοι νικητές» των εκλογών:  το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους.

Στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς αποσπώντας ποσοστό 37,5% πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά (16,3 ποσοστιαίες μονάδες) στην μεταπολεμική Αυστρία από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (21,2%) , και οι Πράσινοι, που, έπειτα από την απουσία τους στην απερχόμενη Βουλή, επανέρχονται με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 13,9%.

Στους «νικητές» συγκαταλέγεται και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) που αύξησε τη δύναμή του στο 8,1%, κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και του οποίου δεν αποκλείεται μία συμμετοχή σε ενδεχόμενο τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα και τους Πράσινους.

Καταποντίστηκε το Κόμμα των Ελευθέρων

«Καταστροφική» ήταν η πτώση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,17%, της δύναμης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μέχρι τέλη Μαΐου όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός τους εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, γνωστού ως «υπόθεση Ίμπιζα».

Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εναντίον του οποίου διενεργείται από τη Γενική Εισαγγελία έρευνα για απιστία. Ο ίδιος ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική, ενώ το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων των εκλογών, αιτία της ήττας των Ελευθέρων υπήρξαν περισσότερο οι πρόσφατες αποκαλύψεις σε βάρος του Στράχε για σπατάλη από μέρους του τεράστιων ποσών του κόμματος, για έξοδα παράστασης και προσωπικά έξοδα του ίδιου και της συζύγου του, παρά η «υπόθεση Ίμπιζα».

«Μεγάλοι ηττημένοι» των εκλογών υπήρξαν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, που με το χειρότερο μεταπολεμικά εκλογικό αποτέλεσμά τους υπολείπονται με την μεγαλύτερη καταγραμμένη μέχρι τώρα διαφορά, κατά 16,3 ποσοστιαίες μονάδες, από αντίπαλη πολιτική δύναμη, όσο και το κόμμα «Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς»), το οποίο είχε πρωτοεμφανιστεί στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 και με ποσοστό 4,4%, είχε πετύχει την είσοδο του στη Βουλή.