Η ξαφνική κίνηση της Ουάσινγκτον να παράσχει έμμεση στήριξη στην Άγκυρα, η οποία διακαώς επιθυμεί να αναδιαμορφώσει τα σύνορα στα ανατολικά της, προκαλεί ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας επιβεβαίωσε ο τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία μπορεί να αρχίσει «σήμερα ή αύριο». Ουσιαστικά, αυτή είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ενάντια στο ISIS, όπου οι ΗΠΑ «αδειάζουν» τους Κούρδους της Συρίας, τον πλέον αποτελεσματικό και σύμμαχο ενάντια στους τζιχαντιστές παραδίδοντάς τους στις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν.

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή την απόφαση του Λευκού Οίκου; Οπως αναλύει η Ιουλίου Βελισσαράτου, «ο Τραμπ τα βλέπει όλα με νούμερα. Δηλαδή, ό,τι έχει να κάνει με οικονομική επιβάρυνση της Αμερικής το λαμβάνει υπόψιν του. Του είπαν ότι από τη στιγμή που υπάρχουν 4.000 μέλη του ISIS στην κουρδική περιοχή, αυτούς θα πρέπει να τους συντηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση. Οπότε πετά το μπαλάκι στην Τουρκία».

Ενα δεύτερο σενάριο σενάριο είναι ότι αυτό αποτελεί πίεση προς την Ευρώπη για το μεταναστευτικό. Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να υποστηρίξει ότι, εισβάλλοντας στη Συρία, ωφελεί και την Ευρώπη, καθώς αναμένεται να «σπρώξει» πολλούς πρόσφυγες προς τα εκεί. Σύμφωνα με την Ιουλία Βελισσαράτου, ο Ερντογάν έχει πείσει ότι μπορεί να συγκρατήσει το μεταναστευτικό σε αυτή την περιοχή και από την άλλη ότι θα προστατεύσει την Ευρώπη από το ISIS, κάτι το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.

Πηγή: onetv.gr