Για τον εκλογικό νόμο και την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή, τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και το προσφυγικό, μίλησαν μέσα από την εκπομπή One Report η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία. «Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ» διευκρίνισε ο κ. Χρηστίδης, ωστόσο συμπλήρωσε πως «για εμάς υπάρχουν τρεις απαράβατοι κανόνες: Η επιστολική ψήφος, να περιλαμβάνονται όλοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και η ψήφος τους αυτή να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα».

«Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον που δεν μπορεί να έρθει να ψηφίσει από κοντά, να ψηφίσει από εκεί που βρίσκεται» πρόσθεσε. Από την πλευρά της η κ. Ασημακοπούλου υπογράμμισε πως «μια από τις μεγάλες πληγές της κυβέρνησης είναι ότι έχει απαξιωθεί το πολιτικό σύστημα, ιδίως σε ότι αφορά την ενότητα σε μεγάλα ζητήματα».

«Αυτός ο νόμος είναι πεδίον δόξης λαμπρό για να δείξει το πολιτικό σύστημα ότι μπορεί αν έρθει σε μια συνεννόηση για ένα θέμα το οποίο όλοι λένε ότι έχει τεράστια σημασία για τους ομογενείς μας» εξήγησε και κατέληξε πως «θα έπρεπε να είναι 300 αυτοί που θα το ψηφίσουν, όχι 200 που χρειάζεται».

Αναφορικά με το «πράσινο φως» των ΗΠΑ στην Τουρκία για τη Συρία, αλλά και τις συνεχιζόμενα προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ο κ. Χρηστίδης διευκρίνισε πως «εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για τη Συρία και για το τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δική μας γειτονιά» ενώ τόνισε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε και σε διπλωματικό επίπεδο αν η Τουρκία προχωρήσει στις ενέργειες που έχει προαναγγείλει στην κυπριακή ΑΟΖ».

Αρκετά ανησυχητική χαρακτήρισε, από την πλευρά της, τη σημερινή μέρα η κ. Ασημακοπούλου. «Τα πράγματα έχουν αρχίσει να οξύνονται. Είναι τόσο κατάφορη η παραβίαση από την πλευρά της Τουρκίας που πρέπει να ανέβει στην ατζέντα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας» τόνισε. Ερωτηθείσα για το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην ΕΕ, απάντησε πως «έχω την ελπίδα ότι η ΕΕ θα έχει πιο σκληρή στάση, δεν θα ρίσκαρα να το προβλέψω όμως».

Τέλος, αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Χρηστίδης εξέφρασε την άποψη πως «όσο ο Μητσοτάκης ακολουθεί αυτή τη συμφωνία με την ΕΕ, αθωώνει και την ΕΕ από τις ευθύνες και δεν λύνει και το πρόβλημα». «Είναι και προσφυγικό και μεταναστευτικό» κατέληξε. «Η κατάσταση είναι τραγική. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» είπε από την άλλη πλευρά η κ. Ασημακοπούλου.

«Αφού ο Ερντογάν κατάλαβε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα υπάρξει μια διαφορετική πολιτική στην Ελλάδα άνοιξε τη στρόφιγγα και οι διακινητές ξέρουν ότι είναι η τελευταία τους ευκαιρία να σπρώξουν κόσμο προς την Ελλάδα» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα σαν χώρα ήταν λόγω ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστη και τώρα εμείς τρέχουμε να προλάβουμε και να διαχειριστούμε μια έκτακτη κατάσταση που κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr