Υποχρεωτική στάση… αυτή είναι το πρόγραμμα τιμωρίας για όσους παραβιάζουν το όριο ταχύτητας στην Εσθονία.

Το νέο μέτρο, αν και πειραματικό, σε πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ολιγόωρη στάση και όχι χρηματικό πρόστιμο η αφαίρεση διπλώματος.

Ειδικότερα, αν οι αστυνομικές αρχές της Εσθονίας θα «πιάνουν» κάποιον για πρώτη φορά να παραβιάζει το όριο ταχύτητας, τότε θα τον ρωτούν εάν θέλει να επιλέξει μεταξύ προστίμου και υποχρεωτικής στάσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αν η ταχύτητα του οχήματος είναι ανώτερη από το όριο έως και τα 20 χλμ./ώρα, ο χρόνος που θα πρέπει να περάσει για να ακουμπήσει ξανά ο οδηγός το τιμόνι, θα είναι 45 λεπτά. Αν είναι από τα 21 χλμ./ώρα έως τα 40 χλμ./ώρα, τότε ο χρόνος ανεβαίνει στα 60 λεπτά!

Κοινώς, το σκεπτικό είναι ότι έτσι θα καθυστερήσουν οι «βιαστικοί» οδηγοί περισσότερο απ’ ότι θα κέρδιζαν με την παραβίαση των ορίων ταχύτητας, όποτε πολύ πιθανόν να το σκεφτούν πολύ, εάν θα το ξανακάνουν.

Προς το παρόν αυτό το μέτρο ισχύει για τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει το Ταλίν με την πόλη Ράπλα, όχι σε ολόκληρη τη χώρα. Μένει να αποδειχθεί πόσο αποδοτικό θα είναι το μέτρο.