Το πρωί της Κυριακής ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του και απόλαυσαν το πρωινό τους με εντυπωσιακή θέα.

Διαβάστε επίσης: Το «πολιτικό μενού» στο δείπνο Πάιατ προς τιμήν του Πομπέο

Αργότερα, το πρωί της Κυριακής ο Μάικ Πομπέο, βρέθηκε στη Μητρόπολη ενώ λόγω της παρουσίας του εκεί είναι δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας.

Μηνύματα Πομπέο σε επενδυτές και Αγκυρα

Πολλαπλά μηνύματα στήριξης τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για την οικονομία έστειλε ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με δηλώσεις του τόσο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο αλλά και τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, αλλά και με την ομιλία του στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία αφενός, μεν, να μην συνεχίζει τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και αφετέρου να μην επιχειρήσει να πραγματοποιήσει κάποια κίνηση κοντά στο Καστελόριζο αφού, όπως είπε, χαρακτηριστικά το Σάββατο το βράδυ «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε παράνομες γεωτρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί».

Ο Μάικ Πομπέο επεσήμανε ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου, καθώς και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Άγγελου Αθανασόπουλου από την εφημερίδα «Το Βήμα» αναφορικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πομπέο απάντησε πως «στη διπλωματία ποτέ δεν λέμε κάτι πριν το κάνουμε, πριν πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αυτό θα ισχύσει και εδώ».

«Κατανοούμε τους κινδύνους. Γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα. Να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να πετύχουμε αποκλιμάκωση» τόνισε.

Συμπλήρωσε πως «πρέπει να πετύχουμε αποτελέσματα που είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιονδήποτε να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως κάθε κράτος στον κόσμο έχει συμφέρον να προστατεύει την κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο και σε αυτή την περίπτωση και το δίκαιο που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και συμπλήρωσε ότι μερικές φορές κράτη προσποιούνται ότι δεν κατανοούν αυτούς τους θεμελιώδεις κανόνες.

Για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Εστιάζοντας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, επανέλαβε πως η διμερής συνεργασία βρίσκεται ιστορικά στο απόγειο και έστειλε το μήνυμα πως βρίσκεται στην Ελλάδα για να διευρύνει την εταιρική σχέση.

Υπό αυτό το πρίσμα έκανε ειδική αναφορά στον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας πως πολλά έχουν προκύψει από αυτόν, με φόντο τον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Για την οικονομία

Αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Παρακολουθώ αυτή την κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες που ανέλαβε και έχει ήδη βάλει τη χώρα στη σωστή πορεία από οικονομικής απόψεως» δήλωσε ο κ. Πομπέο, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν απόψε από το κεντρικό δελτίο του καναλιού.

Οι επενδύσεις στο τραπέζι Μητσοτάκη – Πομπέο

Σημειώνεται ότι η οικονομία και το φλέγον ζήτημα των επενδύσεων συζητήθηκε και στη συνάντηση του κ. Πομπέο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν» αναφερόμενος στην πλήρη άρση των capital controls, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.