Παρακολουθήστε live τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Δένδιας: Η Ελλάδα εκπληρώνει τον ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας

«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής για την υπογραφή της νέας συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των χωρών μας. Δίνει νέα δυναμική σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ. Η Ελλάδα επανέρχεται μετά την κρίση και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας. Μια περιοχή που ταλανίζεται από παραβατικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι στην πρόθεση Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο ιστορικό τους απόγειο με επιστέγασμα το στρατηγικό διάλογο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η συνεργασία μας από περιφερειακά ζητήματα άμυνα και ασφάλεια ως τρομοκρατία, οικονομία και ενέργεια».

Υπεγράφη η συμφωνία

Νωρίτερα, πριν ξεκινήσουν οι δηλώσεις οι δύο ΥΠΕΞ προχώρησαν στην υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ως είθισται ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο αντάλλαξαν τα στιλό με τα οποία υπέγραψαν.

Η υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), η οποία πετυχαίνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας – Ουάσινγκτον, θα πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, σε συνέχεια της κατ’ιδίαν συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών και πριν από τις κοινές δηλώσεις στον Τύπο.