Στα άκρα επιχειρεί να οδηγήσει η Άγκυρα την ένταση με την Αθήνα και τη Λευκωσία, τη στιγμή που αμφότερες ετοιμάζουν συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η Τουρκία ετοιμάζεται να βάλει τρυπάνι τη Δευτέρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία προχωρεί σε διπλωματικές ενέργειες για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Η κυπριακή κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της προς τις Βρυξέλλες, από τις οποίες αναμένει ουσιαστική στήριξη.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζήτησε όπως το θέμα των τουρκικών προκλήσεων τεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με του προέδρου της Κύπρου με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την εξελισσόμενη νέα παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στο αδειοδοτημένο τεμάχιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, συζητώντας τη λήψη στοχευμένων μέτρων. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε, επίσης, να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με Γαλλία και Ιταλία, οι εταιρείες των οποίων έχουν αδειοθοτηθεί στο τεμάχιο 7.

Συντονισμένες ενέργειες

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν για συντονισμένες ενέργειες και διαβήματα τόσο προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη προς αντιμετώπιση της εξελισσόμενης παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα η στενή συνεργασία και ο απόλυτος συντονισμός ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τη συνέχιση της στενής συνεργασίας και τον συντονισμό ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα, είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωσή του, για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Ν. Αναστασιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης.

Τριμερής τον Νοέμβριο

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες κάνουν λόγο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί και του Αντόνιο Γκουτέρες τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι ή στη Γενεύη.

Πριν την έκθεση για το Κυπριακό

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Παρίσι ή τη Γενεύη.

Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, η Γαλλία και η Ελβετία είναι δύο από τις τρεις χώρες στις οποίες θα βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ την περίοδο εκείνη. Η τρίτη χώρα που θα περιοδεύει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι η Τουρκία, η οποία ωστόσο αποκλείεται εκ των πραγμάτων για την πραγματοποίηση τέτοιας συνάντησης.

Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει κλείσει το ραντεβού, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό σενάριο στο πλαίσιο της παρουσίας του Αντόνιο Γκουτέρες λίγο πριν την ετοιμασία της έκθεσής του για το Κυπριακό.

Οι πληροφορίες του sigmalive.gr από την άλλη επιμένουν ότι αν θα γίνει τριμερής, αυτή θα γίνει στο Παρίσι.

Στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ειρήνη

Η τριμερής κλειδώνει για να διεξαχθεί στο περιθώριο του Φόρουμ για την Ειρήνη το οποίο θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το γραφείο του ΓΓ έχει βολιδοσκοπήσει τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και έχει πάρει το πράσινο φως.

Εντός της μέρας αναμένεται να απευθυνθεί η ίδια πρόσκληση και στον κατοχικό ηγέτη.

Εξαρτάται από τον Ακιντζί

Σε περίπτωση που ο Ακιντζί ανταποκριθεί θετικά, η συνάντηση θα γίνει είτε την προηγούμενη μέρα είτε την επόμενη μέρα λήξης του φόρουμ στο Παρίσι.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πραγματοποίησης της τριμερούς στη Γενεύη, εκτιμάται πως αυτό δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Η Γενεύη υπάρχει στο πρόγραμμα του ΓΓ το αμέσως επόμενο διάστημα ως ταξίδι, ωστόσο ο ίδιος βολιδοσκοπεί τα δυο μέρη για τριμερή στο Παρίσι, σημειώνει η κυπριακή ιστοσελίδα.