Ισως το πιο ζωηρό και παρατεταμένο χειροκρότημα έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας όταν μίλησε για τα παιδιά των μεταναστών. Τα οποία, όπως είπε, έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία, να μαθαίνουν τα ελληνικά και – όπως σημείωσε – «αν είναι άριστοι, να σηκώνουν και την ελληνική σημαία στις παρελάσεις». Κυριολεκτικά σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας στην Ωρα του Πρωθυπουργού όταν ακούστηκε αυτό. Και εν μέσω χειροκροτημάτων ο Πρωθυπουργός συνέχισε και είπε ότι του αρέσει να παρακολουθεί παρελάσεις και να βλέπει τα παιδιά των μεταναστών να κρατούν τις ελληνικές σημαίες, διατηρώντας την εθνική συνείδηση.

***

Ετσι σε λίγες εβδομάδες στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που θα γίνει ενώπιον της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως θα δούμε σημαιοφόρους άριστους μαθητές και μαθήτριες (είτε έχουν ελληνική καταγωγή είτε όχι) και όχι σημαιοφόρους έπειτα από κλήρωση, που είχε καθιερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ισοπεδώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αριστεία.

***

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην ερώτηση (στην Ωρα του Πρωθυπουργού) του Γιάνη Βαρουφάκη που ρωτούσε εάν θα κλείσει η Μόρια. Στην πραγματικότητα ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποιώντας ακόμη και ποιήματα από την αμερικανική λογοτεχνία και αποφθέγματα από το Αγαλμα της Ελευθερίας ζητούσε ελεύθερη είσοδο και ελεύθερη διακίνηση μεταναστών αγνοώντας, όπως του είπε ο Πρωθυπουργός, βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

***

Για την πρώτη «Ωρα του Πρωθυπουργού» του κ. Μητσοτάκη έχω να παρατηρήσω και τούτα: Πρώτον, υπήρξε γενικό προσκλητήριο γαλάζιων βουλευτών να βρίσκονται στη Βουλή. Ακόμη και οι βουλευτές από την περιφέρεια που συνήθως από την Πέμπτη παίρνουν το αεροπλάνο και πάνε στις εκλογικές τους περιφέρειες ήταν παρόντες. Αντιθέτως σχεδόν άδεια ήταν τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ. Δεύτερον (και ίσως σημαντικότερο): Ο κ. Μητσοτάκης ομιλεί πολύ καλύτερα, είναι πιο

μαχητικός, πιο πειστικός, πιο παρεμβατικός όταν ομιλεί εκτός χειρογράφου. Ούτε ένα σαρδάμ. Και δέχθηκε και τα πιο θερμά χειροκροτήματα.

***

Πώς ο Βαρουφάκης έβαλε τα κινητά σε λευκό ψυγειάκι

Ηθελα ιδίοις όμμασι να παρακολουθήσω την ταινία του Κώστα Γαβρά, έτσι για να πάρω ένα κλίμα από την αίθουσα του κινηματογράφου την πρώτη ημέρα προβολής της ταινίας. Η πρώτη εντύπωση είναι ότι πήγε πολύς κόσμος να τη δει. Υπήρξαν χειροκροτήματα, αλλά και αποδοκιμασίες. Και εξηγούμαι…

***

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός κατά την εξάμηνη θητεία του εμφανίζεται να πηγαινοέρχεται στο γραφείο με ταξί κοιτάζοντας τεθλιμμένος τα κλειστά καταστήματα, να μιλά στις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου ως καταστασιακός («προσφέρουμε θέαμα για την κοινωνία του θεάματος») και να ορθώνει ανάστημα απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους καταγράφοντάς τους παράλληλα στα κασετοφωνάκια του.

***

Σε κάποια άλλη σκηνή συζητεί μυστικά με τους συνεργάτες του τοποθετώντας τα κινητά τους σε λευκό ψυγειάκι, ενώ το περίφημο δείπνο στο νεοκλασικό της Ακρόπολης με τον εκπρόσωπο του Σόιμπλε πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 έχει αποδοθεί σκηνοθετικά ως φαΐ μέχρι σκασμού σε ανήλιαγο τριάρι με ξεροψημένα παϊδάκια και delivery από συνοικιακό ψητοπωλείο.

***

Ο δε Τσίπρας διαβάζει και μεταφράζει απνευστί αγγλικά, από τον πρώτο κιόλας μήνα της πρωθυπουργίας του, ενώ διαβεβαιώνει συνεχώς τον Βαρουφάκη πόσο πολύ τον στηρίζει. «Στόχος τους είμαι εγώ και η διάλυση της Αριστεράς» του λέει κάποια στιγμή… ερμηνεύοντας την εχθρική στάση των εταίρων απέναντι στον υπουργό του.

***

Εκεί ακούστηκαν και τα πρώτα δυνατά γιουχαΐσματα. Τα δεύτερα ήλθαν προς το τέλος όταν ο Γιάνης με τη Δανάη τρώνε στα Εξάρχεια και απ’ έξω μαζεύονται καμιά 200αριά… καταραμένοι της περιοχής και τους κοιτάζουν και τους λένε: «Μη μας

απογοητεύσετε τώρα που πήρατε το “ΟΧΙ” και πάτε να το κάνετε “ΝΑΙ”».

***

Οσο δε για τις επιλογές προσώπων, η μόνη που δεν βρήκε καθόλου ρόλο ήταν η… Μέρκελ. Στην οθόνη εμφανίστηκε μία που δεν μιλούσε, δεν λαλούσε και ήταν κάτι ανάμεσα σε συμβασιούχα καθαρίστρια και ρωσίδα οικιακή βοηθό και τη Σοφία Εμφιετζή της Αθηναϊκής Κομπανίας στα ντουζένια της. Ομοίως και η μουσική του Αλεξάντρ Ντεσπλά θύμιζε συρτάκι, ενώ κάποιες φορές, αφού το θρίλερ ήταν πολιτικό, «φορούσε» κάτι από το βαθύ ατμοσφαιρικό μυστήριο του Νίνο Ρότα.

***

Οταν γυρίζεις μόνος σου τη… γη

Τώρα αν με ρωτήσετε αν ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα πάει να δει την πολυσυζητημένη ταινία του Γαβρά, σας μεταφέρω αυτό που ο ίδιος είπε στη Σεμίνα Διγενή όταν τον ρώτησε στην εκπομπή της: «Δεν νομίζω, είναι σαν να την έχω δει, με τόσα που έχω διαβάσει, έχω διαβάσει και το βιβλίο του Βαρουφάκη. Αρα την υπόθεση την ξέρουμε και μάλιστα ξέρουμε όχι αυτά που λέει ο Βαρουφάκης ως δική του εκδοχή, ξέρουμε – γιατί τα ζήσαμε – αυτά που συνέβησαν μετά. Γιατί ο κ. Γαβράς δεν έβαλε μέσα τι έγινε μετά το δημοψήφισμα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου ήμουν παρών εκ μέρους του ΚΚΕ, και τι έλεγε ο Τσίπρας και όλοι οι υπόλοιποι για το πώς “διαχειριστήκαμε τους εταίρους στα κλειστά δωμάτια” και τι έγινε ακριβώς. Ας πάρει τα πρακτικά της προεδρίας της Δημοκρατίας για να δουν και τι ακριβώς συνέβη και ήρθε ο κ. Τσίπρας και άλλαξε το “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού».

***

Βέβαια ο Κουτσούμπας έκανε και ένα σχόλιο για το βιβλίο του Βαρουφάκη: «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος γράφει και μιλάει γύρω από τον εαυτό του, τα πάντα κινούνται γύρω από αυτόν, το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα μέχρι και η ίδια η γη γυρίζει επειδή τη γυρνάει ο ίδιος ο Βαρουφάκης». Δεν έχει και πολύ άδικο…

**

Η Κονίστρα Πετραλώνων

Σας είχα εγκαίρως ενημερώσει για την προγραμματική σύμβαση

του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να αναπλαστεί ο Βοτανικός κήπος και τα επτά στρέμματά του να αποτελέσουν χώρο περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της υποβαθμισμένης περιοχής του κέντρου της πόλης. Μαθαίνω ότι σύντομα θα ανοίξει, για τους κατοίκους των Πετραλώνων αυτή τη φορά, ακόμη ένας χώρος πρασίνου 15 στρεμμάτων.

***

Πρόκειται για μια έκταση στην Κονίστρα Πετραλώνων, με μεγάλη ιστορία, καθώς φιλοξένησε γενιές Αθηναίων και λειτούργησε επί πολλές δεκαετίες ως χώρος ψυχαγωγίας και άθλησης για τα παιδιά των Πετραλώνων και της ευρύτερης περιοχής, αλλά είχε παρακμάσει τα τελευταία χρόνια και ήταν κλειστός. 15 νέα στρέμματα χώρων πρασίνου και ψυχαγωγίας δεν είναι κάτι τεράστιο για την τσιμεντούπολη, αλλά είναι μια καλή αρχή, αν μάλιστα προχωρήσει με τους ίδιους ρυθμούς η διεκδίκηση και άλλων τέτοιων χώρων, που έχουν εντοπιστεί από τον δήμο.

***

Η εσωκομματική κουζίνα του ΚΙΝΑΛ

Δίνουν και παίρνουν οι συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, πολλές από αυτές με την παρουσία της Φώφης Γεννηματά. Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής είναι απαλλαγμένοι από το εσωκομματικό… άγχος μετά τη σε γενικές γραμμές ανώδυνη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής. Ωστόσο, η εσωκομματική κουζίνα δεν έχει τακτοποιηθεί πλήρως. Δεν είναι μόνο ο Παύλος Γερουλάνος που επιμένει στην επιστροφή στο ΠαΣοΚ προκαλώντας ενόχληση στην ηγεσία. Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης που, αν και κρατά προσεκτικούς τόνους, έστειλε το μήνυμα ότι η μη εμπλοκή του στις όποιες εσωκομματικές κόντρες δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο σοβαρός προβληματισμός που υπάρχει για το εσωκομματικό μέτωπο προέρχεται από τις… ομιλίες των Ρέππα και Καστανίδη, και ειδικά κάποιες ταυτόσημες αναφορές τους που χρήζουν περαιτέρω ερμηνείας. Προς το παρόν, μένω εδώ.