Σφοδρές είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Μετά τις αντιδράσεις από τον ίδιο τον οργανισμό, κόμματα, φορείς και πολίτες, κυκλοφόρησαν ψήφισμα για την απόσυρση της απόφασης της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, τις θέσεις της κυβέρνησης για το ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στα οικονομικά του Οργανισμού, καθώς επιχορηγείται από το κράτος με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ ετησίως, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Δ. Σ του ΚΕΘΕΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή One Report ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ, Τάκης Χαλδαίος, τόνισε πως ακόμη «δεν μας έχει δοθεί εξήγηση από την κυβέρνηση παρά μόνο αυτά που έχουν ακουστεί ότι είναι το δικαίωμα κυβέρνησης να ορίζει τα διοικητικά συμβούλιο οργανισμών».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κρατικής επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ, λέγοντας πως «κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 36 χρόνια είχε την εποπτεία των φορέων του, όπως και του ΚΕΘΕΑ, και είχε τον απόλυτο έλεγχο του προϋπολογισμού, του απολογισμού και των εκροών του. Ό,τι έλεγχος γίνεται ανά μήνα, δίνεται με τον ίδιο τρόπο που δίνεται σε όλους τους οργανισμούς».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί εκ μέρους του ΚΕΘΕΑ, ο κ. Χαλδαίος υπογράμμισε πως «μας πειράζει γιατί έχουμε δει ότι το βασικό χαρακτηριστικό της θεραπευτικής μας πρότασης είναι τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα. Αυτή η διαδικασία προϋποθέτει τη λειτουργία ενός σταθερού και μόνιμου προγράμματος».

Τι φοβούνται

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό εξασφαλιζόταν από το γεγονός ότι δεν υπήρχαν παρεμβάσεις έξωθεν στο θεραπευτικό μας έργο.

«Φοβόμαστε ότι αυτό μπορεί να είναι άνοιγμα δρόμου για ιδιωτικοποίηση ή για αλλαγή πλήρως του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ ή μείωσης του ρόλου που έχει το ΚΕΘΕΑ στο χώρο της απεξάρτησης μέσα από την παρέμβαση κρατικών επιλογών» κατέληξε.

Πηγή: onetv.gr