Ξένες ταινίες

«Ναυμαχία» (Battleship)

STAR, 21.00

Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιούν μία συνηθισμένη άσκηση στα ανοικτά του Ειρηνικού Ωκεανού. Εκείνο όμως που αγνοούν είναι πως μία προηγμένη τεχνολογικά εξωγήινη φυλή καιροφυλακτεί κάτω από την επιφάνεια του νερού. Τα σχέδια των εισβολέων δεν αργούν να αποκαλυφθούν και η μάχη προμηνύεται σφοδρή, τόσο στον αέρα, όσο και στη στεριά. Αυτό όμως, που θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου θα είναι μία ναυμαχία, η πιο κρίσιμη και δυνατή, που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία. Στην ταινία κάνει το επίσημο κινηματογραφικό ντεμπούτο της η πολυβραβευμένη τραγουδίστρια Rihanna. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έλαβαν μέρος περισσότεροι από 600 βοηθητικοί ηθοποιοί. (ΗΠΑ, 2012, 116’)

«The double»

OPEN, 21.00

Ενας εν αποστρατεία πράκτορας της CIA καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση μετά τη δολοφονία ενός γερουσιαστή. Το έγκλημα μοιάζει να φέρει την «υπογραφή» του Κάσιους, ενός σοβιετικού επαγγελματία εκτελεστή, που θεωρούνταν νεκρός εδώ και χρόνια. Ο Σέπαρντσον αναγκάζεται να συνεργαστεί με τον νεαρό πράκτορα του FBI Μπεν Γκίρι για να διαλευκάνουν μαζί το έγκλημα. Και ενώ έχουν τελείως διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στην αποστολή τους, οι έρευνες και τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως, θα οδηγήσουν σε αποκαλύψεις, ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Γκιρ, Τόφερ Γκρέις, Τόμερ Χασάν, Μάρτιν Σιν. (ΗΠΑ, 2011, 90′)

«Το πείραμα» (The experiment)

ΕΡΤ2, 23.00

Εναντι μεγάλου οικονομικού ανταλλάγματος 26  άντρες επιλέγονται για να συμμετάσχουν σ’ ένα πείραμα κοινωνικοψυχολογικής συμπεριφοράς, βάσει του οποίου θα πρέπει να παραμείνουν για δύο εβδομάδες στο περιβάλλον μιας φυλακής, έχοντας το ρόλο είτε του φύλακα, είτε του φυλακισμένου. Και θα ακολουθήσει το χάος. Βασισμένο σ’ ένα πραγματικό αντίστοιχο πείραμα, το «Πείραμα της Φυλακής Στάνφορντ» (Stanford Prison Experiment), που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ το 1971, το φιλμ είναι μια αναπάντεχη ψυχολογική δοκιμασία για τον θεατή, που παγκοσμίως πλέον, εθίζεται σε τηλεοπτικές μεταδόσεις ανθρώπινων δοκιμασιών, απόλυτα ρεαλιστικών. Ωστόσο, αυτή η αμερικανική εκδοχή του Πολ Σούρινγκ, έπεται της πολύ καλύτερης γερμανικής του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ. Πρωταγωνιστούν οι Άντριεν Μπρόντι και Φόρεστ Γουίτακερ. (ΗΠΑ, 2010, 103’)