«Πυρά» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καθώς και φορείς με αφορμή τις επιχειρούμενες αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ.

Ο κ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου, έκανε λόγο «για δόγμα του σοκ» αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Όπως είπε, ανάλογη προσπάθεια να αρθεί το αυτοδιοίκητο είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, επισημαίνοντας ότι το ΚΕΘΕΑ έχει καταγράψει μία πολυετή παρουσία και δράση, που έχει τη δική της δυναμική.

«Γιατί τόση βιασύνη;»

«Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς, είναι να εξηγηθεί αυτό και να υπάρχουν οι προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στη Βουλή» είπε ο Αλ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «πώς δικαιολογείται το έκτακτο και το επείγον μιας τέτοιας κίνησης;».

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετέχει και ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Ξανθός.

Αντιδράσεις

Πάντως με αφορμή τις εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ, υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία ποια είναι ακριβώς η μεγάλη και επείγουσα ανάγκη, που επιβάλει την αλλαγή του τρόπου διοίκησης ενός δημόσιου Οργανισμού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και όχι με την κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλιώς μένει έκθετη», τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η αναγκαιότητα της ακραίας μορφής θεσμικής λειτουργίας μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου, αιτιολογείται από την «εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τη θέσπιση κανόνων χρηστής διαχείρισης και διοίκησης…. Ουδέν ψευδέστερο για έναν Οργανισμό, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται υπό την εποπτεία του κράτους και του υπουργείου Υγείας και στη Διοίκηση του οποίου τα δύο μέλη ήδη διορίζονται από την κυβέρνηση».

Το ΚΕΘΕΑ, στην 37χρονη ιστορία του, προσθέτουν,  «δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης».

«Βίαιη παρέμβαση»

Στο πλευρό των εργαζομένων και της διοίκησης του ΚΕΘΕΑ στέκεται η Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω.

«Η αυτοτέλεια και η αυτονομία αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τα θεραπευτικά Προγράμματα απεξάρτησης. Η καταστρατήγησή τους παραπέμπει σε υποβάθμισή τους και σε πολιτικές διαχείρισης των εξαρτήσεων, ενδεχομένως και με τη χορήγηση υποκατάστατων.

Η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης, επηρεάζει συνολικά όσους εμπλέκονται στο χώρο των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και θέτει ερωτηματικά για τις πολιτικές, που προτίθεται να ακολουθήσει για την αντιμετώπιση του φαινόμενου» τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη Στυλιανή Χρηστίδη.

Προσθέτει πως «δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις θεραπευτικές κοινότητες, τους θεραπευόμενους και τους θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ. Στεκόμαστε πλάι τους στον αγώνα για μια κοινωνία ελεύθερη από κάθε είδους εξάρτηση».

Στήριξη και από τον ΟΚΑΝΑ

Παρέμβαση για το θέμα που έχει ανακύψει στο ΚΕΘΕΑ έκανε και ο Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ):

«Παρότι ένας Οργανισμός αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν συνηθίζει να σχολιάζει ό,τι συμβαίνει σε έναν άλλο, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) επειδή, κατά τη γνώμη μας, αυτή δεν αφορά μόνο στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στην ουσία της πολιτικής των εξαρτήσεων. (…)».

Η ολοκληρωμένη πολιτική κατά των εξαρτήσεων, προσθέτει,  «είναι μια υπόθεση που απαιτεί όρθιες και ζωντανές όλες τις διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και γι’ αυτόν το λόγο στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ στην προσπάθειά του να χαράξει το δρόμο του και την πορεία του».