Το Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη έκανε δεκτή την αγωγή της ΔΕΠΑ για το χρέος ύψους 75 εκατ. ευρώ της λιπασματοβιομηχανίας «ELFE» συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη. Έκρινε όμως ότι η τιμολόγηση του φυσικού αερίου βάσει των διεθνών τιμών πετρελαίου (ουσιαστικά η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στα περισσότερα συμβόλαια στην Ευρώπη διαχρονικά), είναι καταχρηστικός.

Με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό, η δικαστής του Πρωτοδικείου στην υπόθεση έκρινε ότι η οφειλή της ΕLFE πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ λιγότερο από το συνολικό χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

Η ΔΕΠΑ είχε προσφύγει με αγωγή της κατά της ELFE  για οφειλή ύψους περίπου 75 εκατ. ευρώ στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται διαταγές πληρωμής ύψους 15 εκατ. ευρώ της ΔΕΠΑ κατά της ELFE.

Η υπόθεση απασχολεί εδώ και καιρό τις ανακριτικές Αρχές οι οποίες ερευνούν τον ρόλο διαφόρων προσώπων στη διαχρονικά ευνοϊκή αντιμετώπιση της λιπασματοβιομηχανίας, όπως του Μανώλη Πετσίτη και του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. θ. Κιτσάκου, αλλά και του Λ. Λαυρεντιάδη και συνεργατών του.

Η απόφαση είναι σε πρώτο βαθμό και, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, το επόμενο βήμα θα είναι το Εφετείο.