Την πιο μεγάλη μάχη, αυτή για τη ζωή του, δίνει από χθες ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός, Πέτρος Τατσόπουλος, μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε. Ο Τατσόπουλος μας σόκαρε τους όταν χθες κατέρρευσε ενώ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Alpha «Εκτός γραμμής». Ενιωσε έντονη αδιαθεσία και πόνο στο στήθος. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, ο Πέτρος Τατσόπουλος κατέρρευσε. Άμεσα, κλήθηκε ασθενοφόρο.

Η διάγνωση σοβαρή: Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής που τον οδήγησε σε ένα πολύ βαρύ χειρουργείο με τα επόμενα 24ωρα να είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

Οι γιατροί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε διέγνωσαν διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής -η αρχική διάγνωση με βάση και την κλινική εικόνα ήταν οπίσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς εκδήλωσε έντονο πόνο οπισθοστερνικό. Ωστόσο, σύντομα το έμπειρο προσωπικό του νοσοκομείου – που σημειωτέον εφημερεύει εναλλάξ με τον Ευαγγελισμό για καρδιοχειρουργικά περιστατικά- διαπίστωσε την πολύ σοβαρότερη, σε σχέση με το έμφραγμα, κατάσταση του ασθενή.

Διαβάστε επίσης: Ανεύρισμα αορτής : Τι έπαθε ο Πέτρος Τατσόπουλος και κατέληξε στο χειρουργείο

Οι ειδικοί στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής διέγνωσαν οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής. Πρόκειται για μία κατάσταση όπου όπως μαρτυρά και ο ιατρικός όρος «συμβαίνει το επίμηκες “σχίσιμο” των χιτώνων της αορτής», της μεγαλύτερης αρτηρίας με την οποία η καρδιά τροφοδοτεί με αίμα τον οργανισμό. Ο οξύς διαχωρισμός θεωρείται αυτός ο οποίος έχει «ηλικία» μικρότερη των δύο εβδομάδων, έχει συμβεί δηλαδή σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες βοήθειες

Ο Τσατσόπουλος στάθηκε και τυχερός.

Την ώρα που ένιωσε την αδιαθεσία και τον πόνο στο στήθος, στο πλατό του Alpha βρισκόταν ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην εκπομπή για άλλο θέμα. Ήταν εκείνος που έδωσε στον Πέτρο Τατσόπουλο τις πρώτες βοήθειες, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

«Ήταν πάρα πολύ τυχερός. Η καρδιά του επρόκειτο να σταματήσει σύντομα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λύρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, για να συνεχίσει: «Έτυχε να είμαι μπροστά, έτυχε να προσκληθώ αμέσως και να μου δοθεί ο χώρος για να δράσω, πριν έρθει το ασθενοφόρο. Η διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας έγινε γρήγορα. Είχε μία καρδιά που δεν έσπρωχνε αίμα».

Ο κ. Λύρας αποκάλυψε: «Ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν πάνω από δέκα λεπτά αναίσθητος. Διεκομίσθη σταθερός και έχοντας τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο». Όπως είπε, αυτό που συνέβη στον Πέτρο Τατσόπουλο ήταν «σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο ή ένα αυτοκίνητο με 200 χιλιόμετρα πάνω σε έναν τοίχο. Δεν το ξέρει κανένας ότι θα συμβεί. Ούτε ο κ. Τατσόπουλος το ήξερε. Είναι μία αιφνίδια κατάσταση».

Η ανακοίνωση του Ιπποκράτειου

«Ανακοινώνεται ότι ο συγγραφέας, και πρώην Βουλευτής, κ. Πέτρος Τατσόπουλος αφίχθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 12.02 στο ΤΕΠ του Ιπποκρατείου Αθήνας με οξύ οπισθοστερνικό άλγος. Μεταφέρθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αμέσως, όπου διαγνώστηκε οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής. Ο ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο καρδιάς επειγόντως (ώρα 12.50), όπου διαπιστώθηκε Οξύς Διαχωρισμός Ανιούσης Αορτής συνοδευόμενος από οξύ επιπωματισμό. Εγένετο χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, η επέμβαση που διήρκεσε 5 ώρες περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίσθηκε σταθερός στην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18.15. Μετά την πάροδο του επόμενου 24ώρου θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση».