ΟΣΟΙ απολαμβάνουν ένα συναρπαστικό στοιχείο του Αθλητισμού, όπως είναι η ανατροπή των προγνωστικών, δικαιώθηκαν με τα όσα συνέβησαν στην Κίνα. Τα πρώτης επιλογής φαβορί (ΗΠΑ, Σερβία και σε κάποιον βαθμό Γαλλία) έχασαν το παιχνίδι, και δη με τρόπο ηχηρό. Αλλά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το μεστό διεθνών διακρίσεων μητρώο της πρωταθλήτριας κόσμου Ισπανίας και της δεύτερης τη τάξει Αργεντινής. Η Ευρώπη με δύο μετάλλια (χρυσό, χάλκινο) είναι στην κορυφή. Η Νότια Αμερική προσπέρασε τη Βόρεια και η έκπληξη ακούει στο όνομα Αυστραλία (δεν είναι πολύ μακριά η εποχή που γινόταν – ίσως κακώς – λόγος για ξυλοκόπους). Τα Βαλκάνια υστέρησαν. Μελωδικό επιμύθιο: Το Μπολερό νίκησε το Τανγκό.

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ η ενσωμάτωση στην εθνική ομάδα ενός υπέρλαμπρου αστέρα του αμερικανικού σταρ σύστεμ ήταν εμφανώς ριψοκίνδυνο αλλά επιβαλλόμενο πείραμα. Ο «Γιάννης» είναι μια μεγάλη δύναμη που δεν απέδωσε όσα επιθυμούσε ο πατριωτισμός του. Εκείνο που προέχει είναι το «θείο δώρο» για τον ελληνικό Αθλητισμό να μην πάει χαμένο! Μέγιστη η ευθύνη αυτών που θα χειριστούν περαιτέρω την υπόθεση με ευρύτητα αντίληψης, δίχως γεροντικές ιδεοληψίες και προκαταλήψεις. Είναι επίσης επιζήμιο η Ελλάδα να διαθέτει μια τετράδα τεχνικών με διεθνή καταξίωση και ένα πολύτιμο απόθεμα παλαιών αλλά εν δυνάμει καλαθοσφαιριστών και να προσφεύγει σε μέτρα ανήμπορα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του εμβληματικού αστέρα της Αργεντινής Λουίς Σκόλα, που στο κατώφλι των 40 επενδύει με τρόπο εκπληκτικό στη φράση «μη μετράς τα χρόνια σου» δικαιολογημένα έπιασε πολύ χώρο στον Τύπο. Ο καθένας έγραψε τα δικά του σε άμεση συνάρτηση με την πρόωρη απόσυρση από την εθνική ομάδα πρωταθλητών του διαμετρήματος Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη, Ζήση και όχι μόνο (η αναφορά των ονομάτων δεν έχει αξιολογική έννοια). Η πιο σωστή και έγκυρη απάντηση θα ερχόταν από τους ίδιους, σε σχετική ερώτηση, υπό την προϋπόθεση πλήρους ειλικρίνειας (αυτό που λέγεται «δίχως μαλλιά στη γλώσσα»).

ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΑ η απουσία εκπροσώπων της δεσπόζουσας στο παγκόσμιο μπάσκετ Μαύρης Φυλής έχει την κάποια σημασία του αλλά πρόκειται για τη μικρή Ιστορία που ακουμπά στη Μεγάλη. Και είναι ανοησία να υπάρχουν άλλοι υπαινικτικοί συνειρμοί. Το αποτύπωμα της επιρροής του ΝΒΑ ήταν διάχυτο και ισχυρό καθώς όλες, σχεδόν, οι ομάδες που έπαιξαν κάποιον αξιοπρόσεκτο ρόλο είχαν στις τάξεις τους «λευκούς» αστέρες που δρουν σήμερα στη Μέκκα του Μπάσκετ, ή ήσαν στο πρόσφατο παρελθόν.