Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν από το δημοψήφισμα, που κρίθηκε παράνομο και άκυρο, και το όνειρο της απόσχισης από τη Μαδρίτη παραμένει ζωντανό για κάποιους Καταλανούς.

Το 2017 η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας διοργάνωσε δημοψήφισμα και ανακήρυξε την περιοχή ανεξάρτητη αν και το δημοψήφισμα κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

Η ημέρα ξεκίνησε ειρηνικά αλλά κατέληξε με συγκρούσεις μεταξύ πολιτών που ήθελαν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα και αστυνομικών σε εκλογικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα τραυματίστηκαν 460 πολίτες και 12 αστυνομικοί. Δώδεκα ηγέτες του αποσχιστικού κινήματος κατηγορούνται για εξέγερση, αποστασία και κατάχρηση κρατικών πόρων.

Ιδρυτική μέρα της Καταλανικής Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κβιμ Τόρα ανακήρυξε την συγκεκριμένη μέρα ιδρυτική μέρα της Καταλανικής Δημοκρατίας.

Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, ο Κάρλας Πουτζδεμόντ συμμετείχε σε διαμαρτυρία μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με σύνθημα «μην κλέβετε τις ψήφους μας», κάθε Τρίτη, Καταλανοί συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο πρώην καταλανός πρόεδρος και ακόμη ένας πολιτικός από την Καταλονία – ο οποίος επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες- δεν μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια.

Χρειάζεται να πάνε στη Μαδρίτη για να αναλάβουν κι αν πάνε θα συλληφθούν.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε να αποσύρει τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης ύστερα από αρνητική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την έκδοση του Πουτζδεμόντ. Τώρα, το κόμμα της αντιπολίτευσης Ciudadanos ζητά τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Πηγή: onetv.gr