Σε λειτουργία θα τεθεί το πρώτο αποτεφρωτήριο από ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα, που κατάφερε να κόψει πρώτη το «νήμα» και αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του εντός των επόμενων εβδομάδων στην Ριτσώνα Ευβοίας.

Οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την ιδιωτική εταιρεία «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» ΑΕ έχουν έρθει ήδη από το καλοκαίρι του 2018 και έκτοτε έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες του κτιρίου, στο οποίο πλέον έχει εγκατασταθεί και ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός.

Στα 600 ευρώ το κόστος αποτέφρωσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων της εταιρείας, το αποτεφρωτήριο αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία μέσα στον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που χιλιάδες νεκροί οδηγούνται, έως σήμερα, για αποτέφρωση στη Σόφια της Βουλγαρίας όπου λειτουργεί η κοντινότερη μονάδα.

Το αντίτιμο του ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου στην Ριτσώνα ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ.

Οι δυνητικοί «πελάτες» του αποτεφρωτηρίου ενδέχεται να ανέρχονται στους 10.000 ετησίως, καθώς περίπου 120.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα εγκόσμια βάσει των ληξιαρχικών δεδομένων.

Με την πρόβλεψη αυτή να γίνεται πραγματικότητα και δεδομένου ότι το κόστος της εγκατάστασης έφτασε το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, η απόσβεση της επένδυσης αναμένεται να είναι ταχύτατη.

Κοντά στην υλοποίηση αποτεφρωτηρίου η Πάτρα

Πιο κοντά στην υλοποίηση αποτεφρωτηρίου βρίσκεται και ο Δήμος Πατρέων, όπου χάθηκε πολύς χρόνος εξαιτίας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προβλέπει ο νόμος.

Αναφορικά με τον Δήμο Αθηναίων έχει οριστεί ένα χώρος στον Ελαιώνα, ωστόσο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κινήθηκαν δικαστικά εναντίον των αποφάσεων και τελικά μπλόκαραν την εξέλιξη.