Η τελευταία τραγωδία στη Μόρια δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.Ήταν σχεδόν αναπόφευκτο, από τη στιγμή που όλοι γνώριζαν ότι σε ένα καταυλισμό που μετά βίας προσφέρει στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης για 3.000 ανθρώπους, ζουν σήμερα περισσότεροι από 13.000! Προφανώς η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου μετά την τελευταία έκρηξη προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Κάτι ανάλογο συμβαίνει άλλωστε και στη γειτονική Σάμο, όπου σε ένα καταυλισμό για 600 άτομα, βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 5.500.

Είναι γεγονός επίσης ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης του Σύριζα, αφέθηκε η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη στα κέντρα που βρίσκονται στα νησιά. Αλλά και η σημερινή κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη να διαχειριστεί την κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη. Αποτέλεσμα τώρα να τρέχει για να προλάβει τα χειρότερα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί φυσικά να μη σκοντάψουν στη συνήθη ελληνική γραφειοκρατία η ακόμα χειρότερα στους δαιδάλους των ευρωπαϊκών πολιτικών ισορροπιών. Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί η Ελλάδα – και οι άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή – να σηκώνουν μόνες τους το βάρος  των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν σωτηρία. Γαλλία και Γερμανία, δείχνουν μια διάθεση βοήθειας, με τους αρμόδιους υπουργούς τους να επισκέπτονται τις επόμενες μέρες Ελλάδα και Τουρκία, αλλά δεν αρκούν οι καλές προθέσεις πια. Δεν γίνεται να υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που να αρνούνται να δεχθούν έστω και λίγες εκατοντάδες  πρόσφυγες και να σφυρίζουν αδιάφορες.

Η Ελλάδα να αναλάβει το βάρος που δικαιούται εξασφαλίζοντας τουλάχιστον  στοιχειώδεις συνθήκες  διαβίωσης για κάποιο διάστημα, αλλά δεν μπορεί να φορτωθεί όλο αυτό τον όγκο των κάθε λογής κατατρεγμένων που αναζητούν διέξοδο. Η Μόρια και όλα τα ανάλογα κέντρα προφανέστατα πρέπει να αποφορτιστούν και να εξανθρωπιστούν.

Η περιβόητη όμως συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, την οποία αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση κρύβει μια μεγάλη παγίδα που πρέπει το συντομότερο να αναθεωρηθεί. Δεν γίνεται όλοι όσοι φτάνουν στα νησιά να παραμένουν στον τόπο άφιξης μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου, όπως προβλέπει  η συμφωνία. Με τα σημερινά δεδομένα οι αιτούντες άσυλο, πού αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον ενάμισι χρόνο για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Αποτέλεσμα το σημερινό χάος στη Μόρια και όλα σχεδόν τα νησιά του Β.Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

Η αναθεώρηση της διαδικασίας που εξαγγέλθηκε χθες θα βελτιώσει κάπως την κατάσταση, αλλά δεν θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Η διεθνοποίηση του προβλήματος και η διαρκής πίεση προς την Ευρώπη είναι πλέον μονόδρομος , αν δεν θέλουμε να βρεθούμε σε πολύ πιο τραγικές καταστάσεις από την προχθεσινή.

ΤΟ ΒΗΜΑ