Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας Λέσβου μίλησε στην εκπομπή One Direct η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Bild», Λιάνα Σπυροπούλου, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα ανάλογο ρεπορτάζ.

Η κα. Σπυροπούλου έχοντας επισκεφτεί το camp της Μόριας, αλλά και πολλά από αυτά που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια, με το συνάδελφό της και συνεργάτη στη διεκπεραίωση του ρεπορτάζ για τη Μόρια, ήταν σε θέση όχι μόνο να περιγράψει τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον καταυλισμό, αλλά και αυτές που ίσχυαν πριν από το 2015, όπου ακόμα τα σύνορα της χώρας ήταν ανοιχτά και η έξοδος από τα κέντρα υποδοχής ήταν ευκολότερη.

«Η κατάσταση στη Μόρια έχει ξεπεράσει κάθε όριο εδώ και πολλά χρόνια», υποστήριξε η κα. Σπυροπούλου αναφερόμενη τόσο στις συνθήκες που επικρατούν εκεί όσο και στον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν στην περιοχή.

«Χειρότερα και από αδέσποτο σκυλί»

Χαρακτηριστικά είπε πως «οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών είναι χειρότερες από το τελευταίο αδέσποτο σε μια πλατεία» και στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη πως η Πολιτεία θέλει οι πρόσφυγες να μη ζουν καλά έτσι ώστε να μην έρχονται κιόλας, σχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «κοντόφθαλμο».

Μίλησε για το ιατρείο, το οποίο αν και απασχολεί μικρό εργατικό δυναμικό, προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον τεράστιο αριθμό των προσφύγων, ενώ παράλληλα έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα παιδιών κυρίως, για τα οποία η επόμενη συνέντευξη για άσυλο θα είναι το Μάρτιο του 2021.

Αναφέρθηκε επίσης στις αντιδράσεις του γερμανικού λαού από το ρεπορτάζ της, σημειώνοντας πως «δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση», σύμφωνα με την ίδια. «Οπουδήποτε εκτός από τη Μόρια είναι καλύτερα, είναι η κόλαση εκεί μέσα», είπε εμφατικά.

Πηγή: onetv.gr