Στην αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας παράλληλα με την επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, προχωρά η κυβέρνηση στο απόηχο της χθεσινή τραγωδίας.

Τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που διήρκησε περισσότερες από 4 ώρες, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία νέων Κέντρων Υποδοχής – καταυλισμών αλλά θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα το οποίο θα γίνει με χρηματοδότηση από την Κομισιόν θα αφορά την μετεγκατάσταση σε δωμάτια περίπου 40.000 προσφύγων και το δεύτερο θα αφορά στην μεταφορά σε ξενοδοχεία 16.000 προσφύγων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου, καταθέτοντας την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία αναμένεται να προχωρήσουν στην έκδοση – πιθανότατα την Τρίτη – σε κοινό ανακοινωθέν ως χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα μεταβεί στις 2 και 3 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών κ. Süleyman Soylu προκειμένου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016».

Στην τουρκική πρωτεύουσα θα βρεθεί από αύριο και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτης Ράπτης. Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες ο κ. Ράπτης συναντήθηκε στο Αρχηγείο του ΛΣ με τον Τούρκο Πρέσβη κ. Burak Özügergin.