Για πρωτόγνωρη συγκυρία η οποία εγκυμονεί κινδύνους για τη συνοχή των κρατών και της ίδιας της ΕΕ, έκανε λόγο o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή την προσφυγική κρίση, στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον απερχόμενο επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Η πολιτική, την οποία υιοθετήσατε στο Μεταναστευτικό, στέλνει το μήνυμα προς την γείτονα Τουρκία ότι μόνον όταν σεβασθεί, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπορεί να δικαιώσει την θέση της ως μέλους της Διεθνούς Κοινότητας και ως χώρας, η οποία μπορεί να προσδοκά Ευρωπαϊκή προοπτική» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υπαρξιακό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης χαρακτήρισε το προσφυγικό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε το 2015 αλλά τώρα πλέον διαθέτει εμπειρία ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και της έλαχε και ο κλήρος να είναι από τις πρώτες χώρες που αντιμετωπίζουν την μεγάλη πίεση από το ζήτημα κυρίως των προσφυγικών ροών.