Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα του Μάριο Ντράγκι και την αναγόρευσή του σε ακαδημαϊκό (ξένο εταίρο) μου διηγήθηκαν τις συγκρούσεις που έγιναν το καλοκαίρι του 2015 μεταξύ του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του γερμανού τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως θυμάστε, ο κ. Σόιμπλε ήθελε να επιβάλει την εκδοχή του Grexit…

Ανθρωπος που έχει γνώση των διαλόγων και των συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα μου μετέφερε μια συνομιλία που είχε σε ένα Eurogroup, το δύσκολο εκείνο καλοκαίρι, και σας το μεταφέρω με τη σειρά μου: «Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, υπουργός μεγάλης χώρας (διάβαζε Σόιμπλε), που είχε άλλα σχέδια για την Ελλάδα, έκανε κριτική στην ΕΚΤ για το ότι δεν έκοβε ή δεν μηδένιζε την έκτακτη ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που νομοτελειακά θα οδηγούσε την έξοδό μας από το ευρώ…».

Η απάντηση του κ. Ντράγκι ήταν άμεση: «Δεν αποφασίζει η ΕΚΤ για το ποια χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν θα αφήσω να χρησιμοποιηθεί η ΕΚΤ για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ». Με τον τρόπο αυτόν ματαίωσε, όπως μου μετέφεραν, την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και κυρίως ματαίωσε τις επιδιώξεις ορισμένων.

Δεν ξέρω ποια ήταν η αντίδραση του κ. Σόιμπλε στη στάση αυτή του κ. Ντράγκι, αλλά αυτό που μαθαίνω είναι ότι πολλοί διεκδικούν μια θέση στο τραπέζι με τον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη στο δείπνο που θα γίνει στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πίεση προς την Ακαδημία Αθηνών είναι αφόρητη και αυτό που μαθαίνω είναι ότι στο δείπνο θα είναι περιορισμένη έως ελάχιστη η συμμετοχή των πολιτικών. Θα παρακαθήσουν κυρίως ακαδημαϊκοί, ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Ντράγκι μετά την αναγόρευση του τελευταίου ως ακαδημαϊκού.

Υπήρξε ενδιαφέρον για συνάντηση με τον κ. Ντράγκι και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά λόγω ανωτέρας βίας δεν επετράπη στον κεντρικό ευρωπαίο τραπεζίτη να διευρύνει τον κύκλο της συμμετοχής στο δείπνο. Αλλά ο συνωστισμός, συνωστισμός…

Ανακατωσούρα στην ΕΚΤ

Πάντως η ΕΚΤ δεν περνά τις καλύτερες των ημερών της λίγο πριν από την παράδοση της σκυτάλης από τον κ. Ντράγκι στην Κριστίν Λαγκάρντ. Η αποδοχή της παρακαταθήκης του από τη Γαλλίδα και ιδιαίτερα η προοπτική αρνητικών επιτοκίων και επαναγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχει προκαλέσει την μήνιν των Γερμανών. Ηδη μια Γερμανίδα που συμμετείχε στο συμβούλιο της ΕΚΤ υπέβαλε την παραίτησή της αντιδρώντας στην ευέλικτη νομισματική πολιτική. Η στάση της, μαθαίνω, ήταν άκαμπτη και προφανώς αντανακλά την ανησυχία των Γερμανών για τις αποδόσεις των καταθέσεών τους. Να σημειωθεί ότι η κυρία Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε στο θέμα δηλώνοντας πως δεν πρέπει να εναποθέτουμε μεγάλες ελπίδες στη νομισματική πολιτική.

Οι Γάλλοι, από την πλευρά τους, αντιδρούν από την αντικατάσταση του Μπενουά Κερέ από τον Φάμπιο Πανέτα ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του κ. Σαλβίνι. Εχει εθνικιστικές και αντι-ενωσιακές απόψεις, ενώ θεωρούν απαράδεκτο να περιλάβει στις τάξεις του έναν δυνάμει εχθρό του ευρώ.

Οταν ο Τσίπρας τρολάρει Τσακαλώτο

Θα έχετε παρατηρήσει ότι εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τρολάρει με κάθε ευκαιρία τον πρώην υπουργό Οικονομικών και στενό συνεργάτη του Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αλλοτε με αστειάκια και άλλοτε με μπηχτές και μάλιστα δημόσια. Με δυο λόγια, κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να τον μειώσει και να τον υποβιβάσει στα μάτια της κοινής γνώμης…

Το τελευταίο κρούσμα ήταν στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπου έσπευσε να επισημάνει το έντονο χειροκρότημα του Ευκλείδη όταν αναφέρθηκε στο γήπεδο της Τούμπας. Οσο κι αν επιχειρεί ο κ. Τσίπρας να αμβλύνει τις εντυπώσεις απ’ αυτές τις δήθεν αστείες οχλήσεις, οι περισσότεροι και εντός ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι μόνο αθώες δεν είναι…

Οπως έχω ξαναγράψει, ο κ. Τσακαλώτος, ευπρεπής και ευγενής όπως είναι, με καθαρές απόψεις και ισχυρή αριστερή επιχειρηματολογία, έχει μπει στο μάτι του κ. Τσίπρα. Κοινώς τον απασχολεί, για να μην πω ότι τον φοβάται, και σπεύδει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να ασκήσει προληπτική πολιτική εναντίον του ακόμα και με δήθεν… αστειάκια. Ο,τι και να κάνει, όμως, είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον φλεγματικό και οξυδερκή Τσακαλώτο. Απλώς είναι θέμα χρόνου.

Το λάθος της Ντόρας

Μετά την κατάθεση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου για τις πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis η Ντόρα Μπακογιάννη ανέκρουσε πρύμναν.
«Αλλαξαν τα δεδομένα» αναφώνησε συνεντευξιαζόμενη σε τηλεοπτικό δίκτυο και εγκατέλειψε τον «Ρασπούτιν» στην τύχη του.
Κοινώς, είδε το φως το αληθινό. Βιάστηκε η πολύπειρη κατά τα άλλα πολιτικός στην υπόθεση αυτή.
Είναι η πολιτική εν τέλει δύσκολο σπορ, απαιτεί κάθε φορά δεύτερες και τρίτες σκέψεις…

Το 5G, η Ελλάδα και ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας

Η συζήτηση για το 5G, ή στη γλώσσα των τηλεπικοινωνιών των «δικτύων πέμπτης γενιάς», μαθαίνω πως έχει πλέον ανοίξει για τα καλά και στη χώρα μας. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως η εθνική στρατηγική για το 5G θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του επόμενου έτους, έως το τέλος του οποίου θα αρχίσει να δημοπρατείται και το σχετικό φάσμα. Η συζήτηση φυσικά αυτή δεν είναι μόνο οικονομική για τη χώρα μας, παρά τα σημαντικά έσοδα που οι δημοπρασίες αυτές αναμένεται να αποδώσουν.

Βλέπουμε το ζήτημα αυτό να έχει αναχθεί σε πεδίο σκληρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, ειδικά αναφορικά με την παρουσία της Huawei ως παρόχου τεχνολογικού εξοπλισμού. Με τη θέση της ΕΕ για το ζήτημα να μην είναι ακόμα σαφώς διαμορφωμένη, είναι ξεκάθαρο πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «κολυμπήσει στα βαθιά» σε ένα ζήτημα που έχει μεγάλη πολυπλοκότητα και το οποίο αναπτύσσεται με εξίσου μεγάλη ταχύτητα.

***

Μια απίστευτη ιστορία μού διηγήθηκαν από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών θυμήθηκε έναν τραυματισμό που του προκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι ακόμη πονάει η μέση του από αυτόν. Τι είχε συμβεί; Το 2005 έπαιξαν σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου έλληνες και τούρκοι βουλευτές, όταν ο κ. Τσαβούσογλου επιχείρησε να κάνει μια ντρίμπλα στον κ. Μητσοτάκη, πλην όμως δεν τα κατάφερε και σωριάστηκε στο χορτάρι έπειτα από ένα άγριο… τζαρτζάρισμα του Πρωθυπουργού.

***

«Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης του γκολφ από τους πλανητάρχες;» ρώτησε τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και φανατικό γκόλφερ Μάικλ Μπλούμπεργκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Τραμπ, ο Ομπάμα ή ο Μπιλ Κλίντον; Και η απάντηση ήρθε αμέσως: Ο Κλίντον by far.