Μία ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της πολιτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το μετασχηματισμό του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικοινωνία με τους μαζικούς χώρους.

Ο κ. Σκουρλέτης με άρθρο του στην εφημερίδα Kontra News ασκεί κριτική στη νέα κυβέρνηση σημειώνοντας ότι «οι βασικές στοχεύσεις της αναδεικνύουν τον αντικοινωνικό και ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της».

Αναφέρει ακόμη ότι «η κατάσταση αξιώνει μια συνεκτική, προγραμματική πρόταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού». Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι καταλυτικός, τονίζει, «καθώς καλείται μέσα στις νέες συνθήκες να ανακτήσει την επικοινωνία του με τους μαζικούς χώρους, να εδραιωθεί, να μαζικοποιηθεί και να επιβεβαιώσει τον χαρακτήρα του ως μια σύγχρονη δύναμη της Αριστεράς και βασικό εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού πόλου».

«Η γείωση με την κοινωνία δεν σημαίνει παθητική προσαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα», σημειώνει.

Επισημαίνει ότι αυτά συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία της νέας εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, της οργανωτική ανασυγκρότησης του, μια σχέση που «προφανώς δεν αφορά στην αναπαραγωγή χρεοκοπημένων μοντέλων άλλων κομμάτων του παρελθόντος», αλλά «είναι ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων». Αναφέρει ότι «στην πορεία προς το συνέδριο οφείλουμε να αποτιμήσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας σε όλα τα πεδία» και πως «το σίγουρο είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια εξωστρεφή, δυναμική και πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για τον τόπο, την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μικρές δόσεις αυτοκριτικής

Μικρές δόσεις αυτοκριτικής για την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άνοιγμα στο αριστερό… ακροατήριο το οποίο απογοητεύτηκε από τη διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά» αλλά και την ανάγκη δραστικών αλλαγών στο κόμμα προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα της κοινωνικής αλλαγής είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πολιτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίθηκε χθες, από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Μετά τις γκρίνιες και τα εσωκομματικά «πυρά» που προηγήθηκαν για την απουσία αυτοκριτικής από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν δειλά – δειλά να καταλαβαίνουν ότι πρέπει επιτέλους να μιλήσουν ανοιχτά για τα αίτια της αποτυχίας στις εθνικές εκλογές αλλά και στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν.

«Το κόμμα που χρειαζόμαστε»

Δεν είναι τυχαίο ότι στην 16σέλιδη πολιτική διακήρυξη  υπάρχει ένα ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο που αναφέρεται στο «κόμμα που χρειαζόμαστε». Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, παλιοί και νέοι είχαν διαπιστώσει εδώ και καιρό τις ανάγκες ριζικών αλλαγών στο κόμμα. Αυτό, φαίνεται πως άρχισε να γίνεται μάθημα στα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία – ούτε λίγο ούτε πολύ –  για μεγάλο χρονικό διάστημα απέδιδαν την ήττα στις εκλογές στο ότι ο κόσμος δεν κατάλαβε τα θετικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κρίση μας έχει αλλάξει όλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει και αυτός. Να αλλάξει όπως κάθε πολιτικός οργανισμός που επιθυμεί να αποτελεί έναν συλλογικό διανοούμενο, ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου, ένα επιτελείο πλειοψηφίας της εποχής του…».