Τουρκία : Προκλητική ανακοίνωση για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

Την οργή του εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, όπου καταδικάζονται οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Τον εκνευρισμό και την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, το οποίο εκδόθηκε μετά από συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της γενικής συνόδου του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, απορρίπτει τη διακήρυξη και χαρακτηρίζει «παράνομη» και «μαξιμαλιστική» την πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατ. Μεσόγειο.

Ο Ακσόι τονίζει ότι: «Απορρίπτουμε τις αβάσιμες αξιώσεις εναντίον της χώρας μας σε κοινή δήλωση που έγινε στο τέλος της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης».

Παράλληλα, προσθέτει ότι οι ενέργειες που έχουν γίνει στην περιοχή έχουν ως στόχο να αγνοήσουν και να απομονώσουν την Τουρκία. Κάτι, που όπως υπογράμμισε, δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει.

Μάλιστα αναφέρει ότι οι χώρες που συνεργάζονται με τους Έλληνες και τους Ελληνοκυπρίους δεν έχουν λόγο να ανακατεύονται στο Αιγαίο και το Κυπριακό.  «Οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ούτε δικαιοδοσία, ούτε υποχρέωση, ούτε λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού ζητήματος.

«Ανειλικρινής η στάση της Ελλάδας»

Στη συνέχεια ο Χαμί Ακσόι κάνει λόγο για «ανειλικρινή» στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία όταν πρώτα την κατηγορεί και έπειτα ζητά συνεργασία. «Επιπλέον, είναι ανειλικρινές από την πλευρά της Ελλάδας να προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας την ίδια ώρα που απευθύνει μηνύματα συνεργασίας προς εμάς».

Ο Χαμί Ακσόι

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις εμπλεκόμενες χώρες να δουν την πραγματικότητα που υπάρχει στην ανατ. Μεσόγειο και υπενθυμίζει ότι κανένα σχέδιο χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει τύχη. «Καλούμε αυτές τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες στην περιοχή και να επιδιώξουν πολιτικές συνεργασίες που να συνάδουν με αυτές τις πραγματικότητες.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για σταθερότητα στην ανατ. Μεσόγειο και για μία δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού. Σχέδια σε αυτή την περιοχή που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τ/Κ, δεν πρόκειται ποτέ να είναι επαρκή και αποτελεσματικά. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τόσο τα δικά μας όσο και τα δικαιώματα των Τ/Κ στην ανατ. Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση που προκάλεσε τον εκνευρισμό της Άγκυρας

Η αντίδραση της Άγκυρας ήρθε για την κοινή δήλωση μετά την συνάντηση Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδος καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιμακούμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας, τις σεισμικές έρευνες και την στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk