Κυρώσεις για βασανιστήρια επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επτά μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Βενεζουέλας τα οποία κατηγορούνται κυρίως για βασανιστήρια. Οι τέσσερις εξ αυτών ότι εμπλέκονται στον θάνατο στρατιώτη ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Οι πρεσβευτές των 28 χωρών-μελών έδωσαν χθες το «πράσινο φως» για τις κυρώσεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν επισήμως. Η απόφαση αυξάνει σε 25 τον συνολικό αριθμό των Βενεζουελανών αξιωματούχων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις θεωρήσεων εισόδου και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.

Στρατιωτικός πέθανε από βασανιστήρια

Τα επτά πρόσωπα, στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, «είναι αναμειγμένα σε πράξεις βασανισμού και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ. Διευκρινίζει δε ότι «τέσσερις εξ αυτών συνδέονται με τον θάνατο του υποπλοιάρχου Ραφαέλ Ακόστα Αρεβάλο». Ο αξιωματικός  απεβίωσε στα τέλη Ιουνίου σε νοσοκομείο του Καράκας από βασανιστήρια στα οποία πιστεύεται ότι υποβλήθηκε, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

Δύο στρατιώτες από τη Βενεζουέλα καταδικάσθηκαν την Τρίτη στο Καράκας σε κάθειρξη έξι ετών για το θάνατο του αξιωματικού, ο οποίος κρατούνταν ως ύποπτος για συμμετοχή σε απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Διαλύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί στη Βενεζουέλα»

Η Βενεζουέλα είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που τιμωρήθηκε από την ΕΕ το 2017. Εκτός από το εμπάργκο στα όπλα, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν το 2018 κυρώσεις σε βάρος 18 αξιωματούχων του καθεστώτος.

Τον Ιούλιο, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε από την ΕΕ να υιοθετήσει αυτές τις επιπλέον κυρώσεις με αιχμή έκθεση της Υπάτης Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ. Η έκθεση «επιβεβαίωσε με σαφή και εμπεριστατωμένο τρόπο την έκταση και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τη διάβρωση του κράτους δικαίου και τη διάλυση των δημοκρατικών θεσμών στη Βενεζουέλα», δηλώνει η ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ