Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μπαίνει στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της Thomas Cook, η χρεοκοπία της οποίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στον ελληνικό τουρισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Χάρη Θεοχάρη ότι ενώ είχε ενημερωθεί για την επικείμενη κατάρρευση του ξένου κολοσσού επέλεξε να πει ψέμματα στον κόσμο του τουρισμού παραπλανώντας τον.

«Του καταλογίζουμε ότι δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια ως υπουργείο για την έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών, και φυσικά ούτε του πέρασε από το μυαλό να καταρτίσει κάποιο υποτυπώδες σχέδιο διαχείρισης έκτακτης κρίσης» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν διστάζει μάλιστα να μιλήσει και για παραίτηση του υπουργού Τουρισμού.

Νοτοπούλου: Παραδέχθηκε ότι είπε ψέμματα

«Μετά τις δημόσιες ερωτήσεις και την κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξαναγκάστηκε να παραδεχθεί τα ψέματα που είπε στον ελληνικό λαό και στον κόσμο του τουρισμού», σημειώνει σε δήλωσή της η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και προσθέτει ότι σήμερα, την παγκόσμια ημέρα τουρισμού ο υπουργός Τουρισμού τη γιόρτασε με αποκαλύψεις.

«Παραδέχτηκε σήμερα ότι στην συνάντηση με τα στελέχη της Thomas Cook είχε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρείας και τη μελλοντική πτώχευσή της», επισημαίνει η κ. Νοτοπούλου.

«Όμως αμέσως μετά τη συνάντηση, παραπλανώντας τον κόσμο του ελληνικού τουρισμού καθησύχαζε για το αντίθετο ωσάν στέλεχος της εταιρείας που θα πτώχευε», προσθέτει.

«Ήταν επιλογή του να δημοσιοποιήσει τότε την συνάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δική του πρωτοβουλία να καθησυχάζει ότι όλα βαίνουν καλώς, «business as usual».»

» Άφησε τους Έλληνες επιχειρηματίες και τον κόσμο του τουρισμού σε άγνοια».

«Δεν έκανε απολύτως τίποτα για έγκαιρη προετοιμασία»

«Του καταλογίζουμε ότι δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια ως υπουργείο για την έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών, και φυσικά ούτε του πέρασε από το μυαλό να καταρτίσει κάποιο υποτυπώδες σχέδιο διαχείρισης έκτακτης κρίσης», συνεχίσει η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αν στη θέση του ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαν ζητήσει την παραίτησή του και το θέμα θα έπαιζε επί εβδομάδες σε όλα τα ΜΜΕ».

«Σήμερα που παραδέχτηκε ο ίδιος ο υπουργός της ΝΔ κ. Θεοχάρης τα ψέματα που είπε και μετά τη συνάντηση και μετά την πτώχευση, θα δούμε πώς θα υποβαθμιστεί επικοινωνιακά.»

» Τις επιπτώσεις όμως από αυτή την ανεύθυνη στάση και τα ψέματα του κ. Θεοχάρη και της κυβέρνησης θα τα ζήσει ο κόσμος του τουρισμού, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίας, οι προμηθευτές, οι ελληνικές τράπεζες».

«Εάν λοιπόν για τον κ. Θεοχάρη είναι ανεύθυνη η κριτική που δέχεται, η πολιτική εξαπάτηση στην οποία προέβη τι είναι;» καταλήγει η δήλωση της Κ.Νοτοπούλου.

ΠΟΞ : Σοκ για τον τουρισμό η κατάρρευση της Thomas Cook

Την ίδια ώρα που μαίνεται και πολιτικός πόλεμος για το ζήτημα ο κόσμος του τουρισμού μετρώντας τις πληγές του ζητά άμεσα μέτρα στήριξης.

Μάλιστα, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δόθηκε η αφορμή για να εκπέμψουν για άλλη μια φορά σήμα κινδύνου.

“H σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για εορτασμούς, καθώς βρίσκει τον παγκόσμιο τουρισμό σε κατάσταση σοκ μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και θυγατρικών της” δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

«Το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό είναι πρωτόγνωρο και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που η χώρα προσπαθεί να κάνει τα πρώτα βήματά της προς την κανονικότητα.»

» Ο τουρισμός, όπως αποδείχθηκε και μέσα στην κρίση, είναι η “καρδιά” της πραγματικής οικονομίας και ο “αιμοδότης” των τοπικών κοινωνιών που στηρίζονται σε αυτόν.»

» Αρρυθμίες ή πολύ περισσότερο ένα “έμφραγμα” στον τουρισμό, μπορούν να επιφέρουν συστημικούς κλυδωνισμούς μεγάλης έκτασης και έντασης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.»

Είναι ώρα άμεσης δράσης

Η ΠΟΞ «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους αλλά και την προσπάθεια της χώρας να σταθεί στα πόδια της, μαζί με όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους του κλάδου, βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε “ανοιχτή γραμμή” με το Υπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία. Είναι ώρα άμεσης δράσης» υπογράμμισε ο κ. Τάσιος.

Πρόσθεσε ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και τονίζει ότι η γρήγορη και αποφασιστική στήριξη του κλάδου είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη λειτουργία της αγοράς, το τραπεζικό σύστημα, την κοινωνική συνοχή.

«Ο τουρισμός μας αφορά όλους και τα ξενοδοχεία πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθια. Η κοινή βούληση όλων να μην επιτρέψουμε την ανακοπή της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, επιβάλλει άμεσες και πρακτικές λύσεις που θα περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκταση της ζημιάς και κυρίως, θα δημιουργούν τα κατάλληλα “αντισώματα” ώστε να αποτραπεί η μετάδοση του προβλήματος στο σύνολο της οικονομίας.»

» Διαφορετικά, θα είναι τέτοιας έκτασης η ζημιά που δύσκολα θα μπορέσει να συνέλθει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη φάση που βρίσκεται.»

«Συνεπώς αντί μιας παγκόσμιας γιορτής έχουμε ένα μείζον εθνικό θέμα. Γι αυτό και απαιτείται εθνική διαχείριση. Όλοι μαζί, με πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε για άλλη μια φορά να τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος.

Έχουμε «Γολγοθά» μπροστά μας, αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια

Επίγνωση της ζημιάς φαίνεται να έχει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει μπροστά του «έναν Γολγοθά» προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πτώχευση της Thomas Cook.

Παράλληλα ωστόσο υπογραμμίζει πως από τη στιγμή που μεγάλο μέρος της εκτιμώμενης ζημιάς αφορά το μέλλον, υπάρχει η δυνατότητα σε μεγάλο βαθμό να μετριαστεί.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς εάν η ζημιά θα ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ, σημείωσε πως αυτό δεν θα συμβεί, καθώς όπως είπε, «θα τρέξουμε, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».

Οι αποφάσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες, με βάση τρεις άξονες: στήριξη των εργαζομένων, στήριξη των επιχειρήσεων, ανάκτηση το χαμένου εδάφους μέχρι το τέλος του έτους.

Το υπουργείο θα εστιάσει, όπως σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, στις περιοχές που έχουν πληγεί, ενώ θα προωθήσει μια έξυπνη και εξελισσόμενη καμπάνια.

(πηγή πληροφοριών : ΑΠΕ-ΜΠΕ)