Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε σήμερα με κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από αίτημά τους.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να θέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το αναθεωρημένο Master Plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Ο κ. Μώραλης εξέφρασε την πάγια θέση του Δήμου σχετικά με το Master Plan, την οποία έχει εκφράσει στην Διοίκηση του ΟΛΠ., στην τωρινή αλλά και στην προηγούμενη κυβέρνηση που ολοκλήρωσε την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco.

Ανέφερε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι δεν θα γίνει mall, όπως προβλεπόταν στο αρχικό Master Plan, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση το 2018, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ζήτησε σαφείς διευκρινίσεις σχετικά με την αναγκαιότητα και τη χρήση των 22.000 τ.μ.

Απόλυτη προτεραιότητα η δημιουργία Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων

Επίσης τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί η δημιουργία Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο ΣΙΛΟ, κάτι για το οποίο όφειλαν και οφείλουν οι κυβερνήσεις να ενταχθεί στο Master Plan.

Μάλιστα, ανέφερε πως πρόκειται για το κορυφαίο θέμα, το οποίο θα πρέπει να μπει σε απόλυτη προτεραιότητα, καθώς η δημιουργία του Μουσείου θα καταστήσει σημείο αναφοράς την πόλη του Πειραιά, καθώς θα ήταν πλέον ισχυρό τοπόσημό της.

Το θέμα της ρύπανσης του Πειραιά

Ο κ. Μώραλης τόνισε επίσης πως είναι αυτονόητο και απολύτως λογικό η τοπική κοινωνία να απαιτεί μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και ένα πρώτο απαραίτητο μέτρο, είναι ο εξηλεκτρισμός των πλοίων, δηλαδή η παροχή ρεύματος από την στεριά κατά τις ώρες παραμονής των πλοίων στο λιμάνι.

Παράλληλα υπογράμμισε πως για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Η Δημοτική Αρχή ζητάει εδώ και δύο χρόνια να της παραδώσουν πλήρεις κυκλοφοριακές μελέτες, ώστε να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, επισημαίνοντας πως το θέμα της ΣΜΠΕ είναι σημαντικό ώστε να γνωρίζουν όλοι τις όποιες πιθανές επιπτώσεις.