Αθώος κρίθηκε από το δικαστήριο ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου που είχε συλληφθεί κατά την επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης στα Εξάρχεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταματίου βρισκόταν στο κτήριο του 5ου Λυκείου στην οδό Μερλιέ και Πρασσά, προκειμένου να καλύψει δημοσιογραφικά την εκκένωση της κατάληψης. Οι αρχές είχαν συλλάβει τον φωτορεπόρτερ με την κατηγορία «διατάραξης οικογενειακής ειρήνης», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε επιδείξει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, έφερε τον ανάλογο εξοπλισμό, και βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή.

Κατά την ακροαματική διαδικασία στην Ευελπίδων τόσο η υπεράσπιση όσο και ο εκπρόσωπος της εφημερίδας υποστήριξαν ότι ο φωτορεπόρτερ συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε ώρα εκτέλεσης του λειτουργήματός του και ότι συνελήφθη και παραπέμφθηκε παρότι επέδειξε την επαγγελματική του ταυτότητα και έφερε τον φωτογραφικό του εξοπλισμό. Επίσης, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίστηκε ότι με τη σύλληψη παρεμποδίζεται το δημοσιογραφικό έργο και η ενημέρωση των πολιτών, στοιχεία που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Το δικαστήριο, κάνοντας δεκτό το σκεπτικό που αναπτύχθηκε αλλά και την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης, απέδωσε την ενέργεια της ΕΛ.ΑΣ. σε «υπερβάλλοντα ζήλο», αθωώνοντας τον φωτορεπόρτερ.

Την δικαίωση του φωτορεπόρτερ υποδέχτηκαν πανηγυρικά φίλοι και συνάδελφοί του που βρέθηκαν στο πλευρό του κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο.