Δανειακή σύμβαση συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 10 αντιπλημμυρικών έργων κατά την τετραετία 2019-2023, υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell.

Η σύμβαση, που υπεγράφη με στόχο τη θωράκιση της χώρας από τα φαινόμενα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, προβλέπει, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, την άμεση καταβολή 100 εκατ. ευρώ και σε δεύτερη φάση μια ακόμη δόση των 50 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί στο μέλλον αφού υπογραφεί νέα σύμβαση σε 2 χρόνια από σήμερα.

Το επενδυτικό πρόγραμμα για την αντιπλημμυρική προστασία της χώρας προβλέπει περίοδο χάριτος 7 ετών, περίοδο απορρόφησης 6 χρόνια με διάρκεια 25 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει συνολικά 19 δις. ευρώ για έργα στην Ελλάδα και με βάσει το ΑΕΠ η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες σε απορρόφηση.

«Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία με ΕΤΕπ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Οπως ανέφερε, το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τη ζωή 500.000 κατοίκων. Μέσα στις τελευταίες δύο 10ετίες είναι χαρακτηριστικό ότι επηρεάστηκαν άμεσα 16.000 πολίτες από φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε κατά τουλάχιστον 1 δις. ευρώ.

Για έργα υποδομής που συνδέονται με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των πολιτών, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης. «Είναι από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες και είναι πολύ σημαντικό που σε αυτή τη φάση 7 στα 10 έργα θα είναι στην Περιφέρεια Αττικής».

Αναλυτικά τα 10 έργα (εκ των οποίων ορισμένα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και άλλα δημοπράτησης ή προετοιμασίας),  είναι τα εξής:

1.Διευθέτηση Ρέματος Ερασίνου (Μαρκόπουλο) με 49,99 εκατ.ευρώ
2.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Γιαννούλας (Ασπρόπυργος) με 14,12 εκατ.ευρώ
3.Διευθέτηση Ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα-περιοχή Δήμου Αχαρνών) με 26,10 εκατ.ευρώ
4.Διευθέτηση Ρέμα Εσχατιάς (Δήμοι Αχαρνών-Φυλής) με 92,67 εκατ.ευρώ
5.Διευθέτηση Ρέματος Αγίου Γεωργίου Ερασινού (Μαρκόπουλο) με 24,7 εκατ.ευρώ
6.Αποχέτευση Ομβρίων Καλαμαριάς Β`φάσης με 12 εκατ.ευρώ
7.Αποχέτευση ομβρίων περιοχής Λαχαναγοράς, Θεσσαλονίκη με 33 εκατ.ευρώ
8.Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Λουτράκιου με 22 εκατ.ευρώ
9.Διευθέτηση Ρέματος Ραφήνας με 104,56 εκατ.ευρώ
10.Αντιπλημμυρικά έργα Ρέματος Νέας Μάκρης με 48 εκατ.ευρώ