Απάντηση σε όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν δίνουν κυβερνητικές πηγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η εικόνα που μέχρι στιγμής διαμορφώνεται από την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ΗΕ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε απροετοίμαστος σε ένα ταξίδι κομβικό για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας».

Στα παραπάνω κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν δηκτικά. «Από τον ΣΥΡΙΖΑ τολμούν να μιλούν για προετοιμασία. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Αρκεί η σύγκριση της φωτογραφίας από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν με την αντίστοιχη του κ. Μητσοτάκη. Η εικόνα μιλάει από μόνη της» τονίζουν οι κυβερνητικές κύκλοι.

Οι διαφορές

Όπως επισημαίνεται, στη φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, πίσω από τους δύο ηγέτες βρίσκονται οι σημαίες των δύο χωρών. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς (ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κλπ) κρατούν στα χέρια φακέλους.

Αντίθετα, στη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, πάλι στη Νέα Υόρκη, η ελληνική σημαία υπάρχει στο τραπεζάκι, ενώ πίσω από τους δύο άνδρες είναι δύο τουρκικές σημαίες. Τότε, οι υπουργοί Εξωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Μουζάλας αντίστοιχα, που ήταν παρόντες στη συνάντηση, δεν κρατούσαν κάποιον φάκελο.

Χαρίτσης: Ανησυχητικό που ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε για τις τουρκικές παραβιάσεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν δήλωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας και της διπλωματίας δεν είναι παιχνίδια επικοινωνιακής πολιτικής».

Ο κ. Χαρίτσης τονίζει πως, ενώ «είναι θετικό ότι η κυβέρνηση, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, συνεχίζει την πολιτική των ανοιχτών διπλωματικών διαύλων και του διαλόγου με την Τουρκία», είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά, έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Κάτι που άλλωστε παραδέχτηκε σε σημερινή συνέντευξή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος».

Επίσης, όπως σημειώνει, «δεν έθεσε αρχικά και το ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέμα το οποίο απουσίαζε από τις αρχικές κυβερνητικές ενημερώσεις και τέθηκε τελικά από τον πρωθυπουργό, αφού πρώτα τον εγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ».