Αρνητικό γεγονός για τις ελληνικές, τις κυπριακές και τις βουλγαρικές τράπεζες είναι η πτώχευση της Thomas Cook σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της.

Υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των τουριστικών εσόδων και των επενδύσεων στις τρεις χώρες και θα επιβαρύνει την πιστωτική εικόνα επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τον τουρ οπεραϊτορ.

Η Moody’s για την Thomas Cook

Η Moody’s υπολογίζει την έκθεση των τραπεζών σε επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης στο 10,8% για τις ελληνικές τράπεζες, στο 6,5% για τις βουλγαρικές και στο 13,9% για τις κυπριακές και αναφέρεται στην πιθανότητα «μετάστασης» των προβλημάτων σε κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις έσπευσαν να βοηθήσουν με την ελληνική να προχωρά σε εξαίρεση από το φόρο διαμονής για τις εταιρείες που επλήγησαν.

Διαβάστε επίσης : Thomas Cook : Το «πάρτι» των μεγαλοστελεχών – Οι εξωπραγματικοί μισθοί τους

Ειδικά για την Ελλάδα, ο οίκος αξιολόγησης επικαλείται τις πληροφορίες ότι η Thomas Cook μετέφερε 3 εκατομμύρια τουρίστες ή περίπου 9% των συνολικών αφίξεων και είχε ισχυρή παρουσία σε Κρήτη και Κω όπου 70% και 25% των ξενοδοχείων, αντίστοιχα, είχαν συμβόλαιο με τον τουρ οπεραϊτορ.

Η Thomas Cook αποτελούσε πρωταγωνιστή στην τουριστική αγορά της Ελλάδας και η ανακοίνωση της χρεοκοπίας της αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για την εγχώρια οικονομία αναμένεται.

Η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό, μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.