Ο ζωντανός θρύλος της Κρητικής μουσικής, ο ανωγειανός Βασίλης Σκουλάς, γιορτάζει τα εξήντα χρόνια παρουσίας στο τραγούδι, με μια μεγάλη συναυλία κάτω από την Ακρόπολη, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη μουσική του διαδρομή, από τα παιδικά χρόνια έως και σήμερα, με τις σπουδαίες συνεργασίες του και τις μεγάλες καλλιτεχνικές του στιγμές, θα απολαύσουμε σ’ αυτή την ξεχωριστή βραδιά στο Ηρώδειο. Μια πορεία διάρκειας εξήντα χρόνων ποτισμένη με μουσικές κι αρώματα Κρήτης, σταθερά προσηλωμένη στο αυθεντικό τραγούδι, παραδοσιακό ή έντεχνο, σημαδεμένη από μεγάλες συνεργασίες αλλά και ιστορικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις – σταθμοί, όπως το «Καφενείον η Ελλάς» ή ο «Καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη.

Κοντά του θα βρεθούν σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως «η φωνή της Ελλάδας» ο Χρόνης Αηδονίδης (που με το δοξάρι της δικής του ψυχής, θα ενώσει την Κρήτη με τη Θράκη) καθώς και ερμηνευτές της νεότερης γενιάς όπως ο Παντελής Θαλασσινός, η Μελίνα Κανά, ο Μπάμπης Στόκας, ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Ο Βασίλης Σκουλάς μίλησε στο in.gr για αυτή την ξεχωριστή βραδιά.

60 χρόνια μουσική. Τι σας χάρισε αυτή η διαδρομή; Τι αφήνει πίσω της και τι φέρνει από δω και πέρα;

Ήταν μια πολύ ευχάριστη διαδρομή με πολλές ευτυχισμένες στιγμές που τώρα με κάνουν να νιώθω πολύ τυχερός που τις έζησα. Η επαφή με τον κόσμο όλα αυτά τα χρόνια ήταν μοναδική, η συμπόρευση μαζί του είναι το πιο όμορφο πράγμα που μου συνέβη και νιώθω υπερήφανος που τα κατάφερα. Από δω και πέρα δεν έχω ιδιαίτερους στόχους, ότι έρθει καλοδεχούμενο.

Πως θα γιορτάσετε λοιπόν στο Ηρώδειο; Πείτε μας για τη συμμετοχή των άλλων καλλιτεχνών και του Ιεροκλή Μιχαηλίδη.

Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια όμορφη βραδιά για όλους όσοι παρευρεθούν. Ο χώρος από μόνος του είναι εξαιρετικά σημαντικός και με συγκινεί που θα τραγουδήσω στο Ηρώδειο. Νιώθω δέος και συγκίνηση αλλά και μια καλλιτεχνική καταξίωση από την επιβράβευση του κόσμου. Είναι μεγάλη χαρά που θα έχω αυτούς τους καλλιτέχνες να με τιμήσουν με την παρουσία τους. Ο μεγάλος άρχοντας του Δημοτικού μας τραγουδιού, Χρόνης Αηδονίδης, ο Μπάμπης Στόκας, η Μελίνα Κανά, ο Παντελής Θαλασσινός, ο νεότερος Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης και φυσικά οι φίλοι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Όλοι τους υπέροχοι συντελεστές!

Αν έπρεπε να περιγράψετε την ουσία του Κρητικού τραγουδιού τι θα λέγατε;

Η μουσική δεν περιγράφεται με λόγια. Αιωρείται στη φύση αλλά υπάρχει και μέσα στον άνθρωπο.

Η Κρητική μουσική πως είναι σήμερα? Είναι ακόμα σημαντική για τους Κρήτες;

Είναι παρούσα σε κάθε στιγμή της ζωής τους, σε κάθε εκδήλωση θα ακούσεις μουσική. Είναι μια ολόκληρη στάση ζωής, αναπόσπαστη από την ύπαρξη μας. Χωρίς αυτήν θα ήταν όλα διαφορετικά.

Εχετε τραγουδήσει σε όλο τον κόσμο. Που νιώθετε καλύτερα? Οταν παίζετε στην Κρήτη ή εκτός έδρας;

Κάθε φορά και σε κάθε μέρος είναι διαφορετική η συγκίνηση. Έχω δει στο εξωτερικό να συγκινούνται πολύ χωρίς να καταλαβαίνουν τα λόγια, να τους αγγίζει η μουσική. Βέβαια όταν παίζεις στον τόπο σου είναι διαφορετικά, επηρεάζεσαι από το κοινό. Στο εξωτερικό πρέπει να τους μεταφέρεις αυτή τη συγκίνηση και να τους κάνεις να την καταλάβουν και να την αποδεχτούν.