Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Κύπρο για Αμμόχωστο και Κυπριακό

«Οι ΗΠΑ προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα» αναφέρεται σε επιστολή. Προσθέτει δε πως «θα δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία» αναφέρει σύμφωνα με την ίδια πηγή η επιστολή Πομπέο

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν το μήνυμα στην Τουρκία πως όλα τα μέρη θα πρέπει να σεβαστούν τις πρόνοιες των ψηφισμάτων 550 και 789 για τα Βαρώσια, έδωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στον κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον, απαντώντας σε επιστολή του κύπριου υπουργού Εξωτερικών, ο Μάικ Πομπέο σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται τις ανησυχίες του ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες για να ανοίξουν ξανά τα Βαρώσια ή να εγκατασταθούν στην πόλη άλλοι πλην των αρχικών της κατοίκων, δεν θα συνέβαλλαν στην επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης και θα ήταν αντίθετες με τα Ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν όλα τα μέρη να σεβαστούν αυτά τα ψηφίσματα» αναφέρεται. Προσθέτει δε πως «θα δώσουν με σαφήνεια το ίδιο μήνυμα στην Τουρκία» αναφέρει σύμφωνα με την ίδια πηγή η επιστολή Πομπέο.

Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας

Στην ίδια επιστολή, ο Μάικ Πομπέο επαναβεβαιώνει τη θέση των ΗΠΑ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους τους ενδιαφερόμενους να απέχουν από ενέργειες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις. Καλούν δε, και τις δύο πλευρές να κάνουν σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση των δικοινοτικών σχέσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία στο λαό της Κύπρου να έχει ένα πιο ειρηνικό και ευημερούν μέλλον».

Δείπνο Χριστοδουλίδη με τους ομολόγους του της ΕΕ

Αργά το βράδυ ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στο διατλαντικό δείπνο του Μάικ Πομπέο με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Αργότερα θα έχει διμερή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk