Η Νάνσι Πελόζι, η ισχυρή γυναίκα των Δημοκρατικών, έδωσε το σήμα για την προσπάθεια καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Η Νάνσι Πελόζι δεν είναι μια τυχαία γυναίκα. Είναι εκείνη που «θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς».

Η Νάνσι Πελόζι είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό την καθιστά τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα των ΗΠΑ, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Είναι μια θέση που γνωρίζει καλά, καθώς έχει ήδη γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Speaker) από το 2007 μέχρι το 2010.

Είναι μια θέση – κλειδί για τους χειρισμούς σε σχέση με την προσπάθεια καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξάγει επίσημη έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ για τις ενέργειές του που φέρεται να υπονόμευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια του Τραμπ να υπονομεύσει τον Χάντερ Μπάιντεν, τον δευτερότοκο γιο του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ο Χάντερ Μπάιντεν είναι φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του 2020.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται, δε, να πίεσε τον ουκρανό  ομόλογό του, αναστέλλοντας την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων.

Ποια είναι η «διώκτης» του Ντόναλντ Τραμπ

Η Νάνσι Πελόζι πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών.

Στην εκλογική της περιφέρεια, του Σαν Φρανσίσκο, η Νάνσι Πελόζι θεωρείται μετριοπαθής. Υποστηρίζει ενεργά τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μητέρα πέντε παιδιών, παιδί ιταλο-αμερικανικής οικογένειας, η Νάνσι Ντ’ Αλεσάντρο γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1940 στη Βαλτιμόρη. Ο πατέρας της και ο αδελφός της υπήρξαν δήμαρχοι της γενέτειράς της.

Αποφοίτησε από το Trinity College της Ουάσινγκτον και εγκαταστάθηκε με το σύζυγό της, Φρανκ Πελόζι, στο Σαν Φρανσίσκο.

Για να κατακτήσει τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας της αμερικανικής πολιτικής, η Νάνσι Πελόζι επιστράτευσε όλες τις στρατηγικές ικανότητες για τις οποίες είναι γνωστή.

Και τώρα είναι εκείνη που έρχεται αντιμέτωπη με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εκκινεί την διαδικασία για την καθαίρεσή του.

Οι υποστηρικτές της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. «Κανείς δεν έχει ποτέ κερδίσει στοιχηματίζοντας κατά της Νάνσι Πελόζι» έχει δήλωσε στο CNN η κόρη της Αλεξάντρα. «Θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς».

Ακόμη και στις τάξεις των Δημοκρατικών έχει δεχτεί σκληρή κριτική. Κατά το παρελθόν η προοδευτική πτέρυγα αρνήθηκε την κυριαρχία της και δεσμεύτηκε να μην την ψηφίσει για την προεδρία της Βουλής. Εκείνη, όμως, αποδεχόμενη να περιορίσει χρονικά τη θητεία της και μοιράζοντας θέσεις ευθύνης, κατόρθωσε να πείσει ικανό αριθμό «στασιαστών».

«Δεν αισθάνομαι μισητή. Αισθάνομαι σεβαστή. Δε θα δεχόμουν κριτική, αν δεν ήμουν αποτελεσματική» δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Elle. «Γι’ αυτό με φοβούνται οι Ρεπουμπλικανοί» λέει.

Κατά της καθαίρεσης Τραμπ στο παρελθόν

Όμως, δε θα είναι η πρώτη μονομαχία ανάμεσα στη Νάνσι Πελόζι και τον Ντόναλντ Τραμπ. Το υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών έχει κοντράρει τον αμερικανό πρόεδρο στο ζήτημα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και σε άλλα σημεία του προγράμματός του.

Το σημαντικό είναι όμως ότι κατά το παρελθόν η Νάνσι Πελόζι είχε ταχθεί κατά της διαδικασίας καθαίρεσης του αμερικανού προέδρου.

Η Νάνσι Πελόζι έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη με τη διαδικασία καθαίρεσης (impeachment), εξηγώντας ότι θα είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των οπαδών του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

Ωστόσο, δεν είχε αποκλείσει μεταβολή της θέσης αυτής, κυρίως εάν αρχίσουν να εμφανίζονται συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβαρύνουν τη θέση του. Αυτά τα στοιχεία που δεν υπήρξαν κατά την εξέταση της υπόθεσης για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές, ίσως υπάρχουν τώρα με την υπόθεση του υιού Μπάιντεν.

Ή ίσως είναι η ώρα για αντεπίθεση εκ μέρους των Δημοκρατικών, εν όψει της σκληρής εκλογικής αναμέτρησης που αναμένεται το 2020.