Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν για το οργισμένο ύψος για την υπερβολική συναισθηματική φόρτιση που εκπέμπει αλλά η 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ  έχει καταφέρει να βάλει στην ατζέντα εκατομμυρίων ανθρώπων το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Με ακραίες απόψεις πολλές φορές, όπως αυτά που υποστηρίζει για την από-ανάπτυξη, με ένα σωτηριολογικό τόνο που ενοχλεί μερικές φορές, αλλά η ουσία είναι ότι κατάφερε να ευαισθητοποιήσει ένα σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς στον αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη.

Είτε συμφωνούμε είτε όχι με τη Γκρέτα το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι μια υπαρκτή απειλή, που τη βιώνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε κάθε γωνιά σχεδόν  του πλανήτη. Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τις συνέπειες, δεν γίνεται να θεωρούμε ότι δεν μας αφορά.

Κάποιες προσπάθειες για να ελεγχθούν οι συνέπειες έχουν γίνει, αλλά είναι εμφανέστατα ανεπαρκείς. Οι ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών και ιδιαίτερα των υπερδυνάμεων, που αρνούνται να αντιληφθούν και να αναγνωρίσουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους είναι δεδομένες και προφανείς. Ο Τράμπ, ο Πούτιν, η κινέζικη ηγεσία όχι μόνο έχουν κάνει ελάχιστα, αλλά συνεχώς τορπιλίζουν κάθε διεθνή προσπάθεια για να ληφθούν συγκροτημένα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προφανώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε δραματικά το σημερινό τρόπο ζωής μας, όπως  θα ήθελε η Γκρέτα. Ούτε μπορούμε συλλήβδην και αφοριστικά να κατηγορούμε τις προηγούμενες γενιές για όλα τα δεινά  του κόσμου. Ομως μπορούμε ακόμα, αν το θελήσουμε, με μικρές ή και μεγαλύτερες θυσίες, να περιορίσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις  που έχει στον πλανήτη η αλόγιστη ανάπτυξη, η όλο και αυξανόμενη χρησιμοποίηση  καταστροφικών για το περιβάλλον  μεθόδων και πρακτικών εν ονόματι του πρόσκαιρου κέρδους.

Τα προειδοποιητικά σήματα της εξάντλησης του πλανήτη έρχονται εδώ και καιρό. Τα τσουνάμια, οι ανεξέλεγκτες πύρινες λαίλαπες, οι εκτός ελέγχου τυφώνες, οι τεράστιες  πλημμύρες, οι  ανθρωπιστικές καταστροφές είναι πια σχεδόν μέρος της καθημερινότητας μας. Η 16χρονη Γκρέτα είχε την τόλμη με το νεανικό της θράσος ,με την προσωπική της διαμαρτυρία να μας θέσει προ των ευθυνών μας.Έχουμε υποχρέωση τουλάχιστον να την ακούσουμε και να μη συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην επερχόμενη απειλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ