Κανονικά θα λειτουργήσουν τελικά τα τρένα και ο Προαστιακός σιδηρόδρομος την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) είχε προαναγγείλει 24ωρη απεργία, στηρίζοντας και τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του προωθούμενου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, αποφασίστηκε τελικά αναστολή της απεργίας με πιθανή νέα ημερομηνία την 3η Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις θα κριθούν πάντως από την έκβαση των αιτημάτων των σιδηροδρομικών σχετικά με το κύριο θέμα της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΣ που δεν ήταν άλλο από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) της ΕΕΣΣΤΥ, καθώς και την έγκριση της ΣΣΕ του ΟΣΕ.

Σε αναμονή εξελίξεων, μετά και τη σημερινή συνάντηση με τη Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι σιδηροδρομικοί έδωσαν πίστωση χρόνου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκ της σιδηροδρομικής οικογένειας, η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε για ικανοποίηση του αιτήματός τους.

Ως προς τα θέματα που θέτουν οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών, η εξώδικος δήλωση έκανε αναφορά σε ανεπίτρεπτη κωλυσιεργία από τη διοίκηση της ΕΕΣΣΤΥ -η οποία πέρασε στα χέρια της ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον περασμένο Απρίλιο- ως προς το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ «η οποία έχει λήξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κι έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην καλύπτονται από ΣΣΕ θέτοντας σε κίνδυνο το εργασιακό τους μέλλον ενόψει μάλιστα της συγχώνευσης της εταιρείας που πρόσφατα εξαγγέλθηκε».

Επίσης, ως προς τη  ΣΣΕ του ΟΣΕ, που έχει ήδη υπογραφεί από το Μάρτιο, η ΠΟΣ σημείωνε ότι «βρίσκεται εγκλωβισμένη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να τύχει της έγκρισης της Κυβέρνησης για ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί».