Θα έχει ενδιαφέρον εάν ποτέ δημοσιοποιηθούν οι νυχτερινές επισκέψεις στο Προεδρικό Μέγαρο. Επισκέψεις που ποτέ δεν ανακοινώνονται. Οχι μόνο δεν ανακοινώνονται, αλλά εάν κάποιος τολμήσει και γράψει κάτι για αυτές κινδυνεύει με διάψευση. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνηθίζει να δέχεται γνωστούς, φίλους, αλλά και πολιτικούς μετά τις 9 το βράδυ, τους οποίους δεν ανακοινώνει. Κανέναν πριν από τις 9 το βράδυ. Ούτε κανείς γνωρίζει τι συζητείται σε αυτές τις νυχτερινές συναντήσεις, πέραν του Προέδρου και των νυχτερινών επισκεπτών του. Οπως συνέβη και με τη νυχτερινή επίσκεψη του Θανάση Καρτερού, του πιο στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, του ανθρώπου που επιτέθηκε με σφοδρότητα τόσο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της συζύγου του Μαρέβας.

***

Μαθαίνω λοιπόν ότι ανάμεσα στους νυχτερινούς επισκέπτες του Προεδρικού Μεγάρου περιλαμβάνονται και βουλευτές της ΝΔ, όπως για παράδειγμα ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές. Ακόμα, γευματίζει πολλές φορές (συνήθως τις Παρασκευές) με τους Γ. Αλογοσκούφη και Πέτρο Μολυβιάτη. Συνήθιζαν να γευματίζουν στην Αθηναϊκή Λέσχη, αλλά όταν ο κ. Παυλόπουλος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε συνήθεια. Ηταν συχνές και οι νυχτερινές επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Παυλόπουλο, όταν ήταν Πρωθυπουργός. Δυο βήματα είναι το Προεδρικό από το Μέγαρο Μαξίμου. Και μάλιστα σε ένα προστατευόμενο (από περίεργα μάτια και περίεργους δημοσιογράφους) δρόμο, αφού η Ηρώδου Αττικού ήταν για χρόνια κλειστή με πέντε κλούβες ΜΑΤ που τη φρουρούσαν. Στους πρώτους μήνες της θητείας του κ. Παυλόπουλου επισκέπτης, μου λένε, ήταν και ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Δεν γνωρίζω εάν στο μεταξύ σταμάτησε τις επισκέψεις αυτές, αλλά είναι γνωστό σε όλους ότι Παυλόπουλος και Παπαγγελόπουλος έχουν φιλικές σχέσεις. Αλλωστε ο κ. Παπαγγελόπουλος (που ελέγχεται τώρα για τη σκευωρία της Novartis) ήταν πρόταση του κ. Παυλόπουλου να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

***

Η προεδρική «Μπέμπα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το Σάββατο το air show της Τανάγρας. Εδωσε και την εντολή «scrabble» (για άμεση απογείωση) σε ένα F-16 με το συνθηματικό «Δόξα» για να απογειωθεί και να αντιμετωπίσει εικονική παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου. Μίλησε με στρατιωτικούς, φωτογραφήθηκε με παιδάκια, θαύμασε την πτώση αλεξιπτωτιστών και αποχώρησε. Ομως μέτρησα 8 συνοδευτικά αυτοκίνητα και μία «Μπέμπα» στην πίστα του αεροδρομίου της Τανάγρας. Η «Μπέμπα» που μετέφερε τον Πρόεδρο έμοιαζε υπερβολικά με την περίφημη αλεξίσφαιρη και αλεξίβομβη BMV αξίας 750.000 ευρώ (τιμή αγοράς) που υποσχέθηκε να πωλήσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αλλά από την Προεδρία μού είπαν ότι μπορεί να μοιάζει με τη γνωστή «Μπέμπα» αλλά δεν είναι η ίδια: «Είναι κρατικό αυτοκίνητο αυτό και ο Πρόεδρος το χρησιμοποιεί όταν η Μερτσέντες πάει για σέρβις». Αυτό μου είπε συνεργάτης του Προέδρου, αυτό σας μεταφέρω.

***

Ανοίγουν οι κινηματογράφοι με στοιχήματα;

Μια συγκινητική έκπληξη επεφύλαξε για το κοινό της τελετής έναρξης του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Λουκάς Κατσίκας, ο οποίος εμφανίστηκε στην οθόνη του ΠΑΛΛΑΣ από τον εσωτερικό χώρο της καταστραμμένης από τον Φεβρουάριο του 2012 αίθουσας ΑΤΤΙΚΟΝ στην οδό Σταδίου (όπως και η γειτονική του ΑΠΟΛΛΩΝΑ). Η συγκίνηση ήταν μεγάλη διότι το φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας εκεί γεννήθηκε πριν από 25 χρόνια. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, που κήρυξε την έναρξη του φεστιβάλ μίλησε επίσης για την αξία του κινηματογράφου ως «βιωματική εμπειρία που μας ενώνει όλους» αλλά και τη σημασία των Νυχτών Πρεμιέρας για την πολιτιστική ιστορία της πόλης. Ας μείνουμε όμως στην τελευταία φράση του προτού κηρύξει επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ: «Να βάλουμε όλοι μαζί ένα στοίχημα να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι ΑΤΤΙΚΟΝ και ΑΠΟΛΛΩΝ και να πάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου». Μακάρι οι κινηματογράφοι να άνοιγαν με στοιχήματα. Ανοίγουν όμως με  χρήματα, τα χρήματα που η πολιτεία εδώ και μια επταετία αρνείται να  προσφέρει. Ισως όμως να έφτασε η ώρα ώστε αυτό να αλλάξει.

***

Η ΚΝΕ και ο Πομπέο

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα έχει κλειδώσει για τις 5 ως τις 7 Οκτώβρη. Ο Πομπέο έρχεται να υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση την ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, η οποία όπως ήδη έχει διαρρεύσει, και για πρώτη φορά από το 1990 θα έχει ισχύ μεγαλύτερη του ενός έτους. Κάποιοι όμως ετοιμάζονται από τώρα να τον «υποδεχθούν», και δεν εννοώ τα κυβερνητικά στελέχη αλλά τους νεολαίους της ΚΝΕ, η οποία τις τρεις μέρες του 45ου Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση σε ειδικά stands που είχε τοποθετήσει σε διάφορα σημεία μάζευε υπογραφές ενάντια στην ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις αμερικανικές βάσεις. Μαθαίνω πως οι υπογραφές ήταν αρκετές χιλιάδες, γεγονός που ξεπέρασε τις προσδοκίες των Κνιτών.

***

Εν όψει της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ

Σενάρια επί σεναρίων φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, την ερχόμενη Παρασκευή. Τι θα γίνει, αν αμφισβητηθεί η Φώφη Γεννηματά, τι θα πει ο Γιώργος Παπανδρέου, πόση δόση κριτικής θα έχει η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Ενα από τα σενάρια αυτά εμφάνιζε τον Παύλο Γερουλάνο διατεθειμένο να στείλει επιστολή στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής (αφού δεν είναι μέλος) στην οποία θα θέτει θέμα ηγεσίας. «Τι είναι πάλι αυτό; Απορώ ποιοι τα σκαρφίζονται όλα αυτά» είπε σύμφωνα με πληροφορίες σε στενούς του συνεργάτες που του μετέφεραν τις σχετικές φήμες.

***

Συναυλία smoke free

Ευτυχώς δηλαδή που η Florence Welch επέμεινε έως το τέλος στη συναυλία που έδωσε το Σάββατο στο κλειστό Γαλατσίου. Δεν έβγαινε στη σκηνή, παρά το γεγονός ότι στο ολυμπιακό ακίνητο του Γαλατσίου δεν έπεφτε καρφίτσα, έως ότου και ο τελευταίος… καπνιστής σβήσει το τσιγάρο του. Ο καπνός, έλεγε, εμποδίζει την καθαρότητα της φωνής της και είναι βλαβερός για τους πάντες, ακόμα και για αυτούς που δεν καπνίζουν. Ευτυχώς που η κοκκινομάλλα τραγουδίστρια επέμεινε για το τσιγάρο διαφορετικά θα γινόμασταν διεθνώς ρεζίλι, αφού σε έναν κλειστό χώρο όπως είναι το κλειστό του Γαλατσίου κάποιοι αγνοούσαν τον νόμο και κάπνιζαν. Δεκάδες φανς της Φλο μόλις βγήκε στη σκηνή και έσβησαν όλα τα τσιγάρα άρχισαν να την αποθεώνουν σε κάθε της τραγούδι.

***

Κλίμα, τρομοκρατία και μνημεία

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είναι μία από τους υπουργούς που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα και λόγω χαρτοφυλακίου βρέθηκε δίπλα σε καλλιτέχνες που σχολιάζουν με το έργο τους το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η υπουργός ζωγράφισε το εν εξελίξει έργο «Breathe with Me», που κατά τη διάρκεια της Συνόδου καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο εισόδου του κτιρίου του ΟΗΕ ως έργο εν εξελίξει, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Εκείνο που κέντρισε το ενδιαφέρον δεν ήταν βεβαίως το γαλάζιο χρώμα που χρησιμοποίησε η υπουργός, αλλά η ομιλία της για την κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει το κλίμα τα μνημεία, τα οποία σημειωτέον, όπως είπε, κινδυνεύουν και από την… τρομοκρατία.

***

Ενας καινοτόμος δήμαρχος

Ο (καινοτόμος) δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου συγκεντρώνει μαθαίνω τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να είναι υποψήφιος για την ΚΕΔΕ. Μου λένε ότι είναι ο πλέον αποδεκτός σε πολύ υψηλό ποσοστό, στο σύνολο των εμπλεκομένων αυτοδιοικητικών της Ευρώπης. Και τούτο γιατί επειδή έδωσε δείγματα πως συνθέτει αποτελεσματικά την ανθρωπογεωγραφία, πέρα από κομματικούς χώρους και με ανθρώπους που έχουν την ικανότητα και την τεχνογνωσία να βοηθήσουν την αυτοδιοίκηση να αναπτυχθεί.

***

Σε δουλειά να βρισκόμαστε…
Η πρωτοτυπία πάντως στην ανακοίνωση της μετονομασίας δύο σταθμών του μετρό αργά το απόγευμα της Παρασκευής χάθηκε μέσα στη γενικότερη αναστάτωση που οδήγησε και στην άρον άρον ανάκλησή της. Εκτός από τη μετονομασία του σταθμού Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης» είχαμε και τη μετονομασία του σταθμού Άγιος Δημήτριος σε Αλέκος Παναγούλης, μόνο που επειδή ο σταθμός έφερε ήδη και αυτό το όνομα από τα εγκαίνιά του το 2004, τιμητικά προς τον αγωνιστή που έχασε στο σημείο τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό επικαιροποιούσε εκείνη την αρχική απόφαση και θα διατηρούσε την ονομασία εντός παρενθέσεως μέχρι την 30η Απριλίου 2020. Δηλαδή από Άγιος Δημήτριος (Αλέκος Παναγούλης) θα γινόταν Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος) κι εν συνεχεία θα εφαρμοζόταν η αποκλειστική χρήση της ονομασίας Αλέκος Παναγούλης. Θα κάναμε τράμπα ονομασίες, ταμπέλες και σημάνσεις δηλαδή. Σε δουλειά να βρισκόμαστε…