Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρότασή του επί της ψήφου των Αποδήμων εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν διαχωρίζει την ψήφο των Ελλήνων που ζουν εντός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας μας με εκείνους που ζουν στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας την πρόταση νόμου με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει η ψήφος των Αποδήμων να μην προσμετράται στο σύνολο της Επικράτειας.

Καταργεί την ισοτιμία της ψήφου

Όπως σημειώνει ο κ. Θςεοδωρικάκος «η κατάθεση προτάσεων που υποτιμούν τους Έλληνες του εξωτερικού και τους διαχωρίζουν καταργώντας την ισοτιμία της ψήφου, ουσιαστικά παραβιάζει ένα δημοκρατικό δικαίωμα σε Ελληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει, ότι εκ των πραγμάτων η ψήφος των Αποδήμων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και πρέπει να καταμετράται με τον ίδιο τρόπο με αυτή των Ελλήνων που ζουν εντός της Επικράτειας.

«Καθολικό αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί να διευκολυνθούν, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να ανταποκριθούν στο δίκαιο αυτό αίτημα, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το αναφαίρετο εκ του Συντάγματος δικαίωμά τους», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Κλειστή» κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των Αποδήμων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι ο κατά την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «ανάγκη συγκεκριμένης, κλειστής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της ελληνικής επικράτειας».

Είπε ότι αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας (το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης) και που ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως η Ελλάδα, μεγάλο αριθμό ομογενών.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι «καθώς οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι η ψήφος των τελευταίων».

Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με κράτη όπως η Ιρλανδία που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους, ή και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από μερικά χρόνια στο εξωτερικό, «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας».