Ερχεται νέα απόσυρση : Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις για καθαρά ΙΧ

Το Βήμα αποκαλύπτει τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Μεταφορών το οποίο έχει στόχο να προχωρήσει σε μια μαζική αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους – Ποια τα κίνητρα, τι θα ισχύσει με φόρους, τέλη κυκλοφορίας

Κίνητρα για την αντικατάσταση των αυτοκινήτων παλαιάς ρυπαντικής τεχνολογίας και την αγορά καινούργιων φιλικών προς το περιβάλλον εξετάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα εξετάζεται η «κινητροδρόμηση αγοράς νέων αυτοκινήτων» (όπως την ονομάζουν στην κυβέρνηση) σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών. Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα την αντικατάσταση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων πριμοδοτώντας όσους θέλουν να αποκτήσουν καινούργιο, αφού, όπως αναφέρει ο αρμόδιος επί των Μεταφορών υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προσαρμόσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους ρύπους των αυτοκινήτων. Οσους περισσότερους ρύπους εκπέμπει ένα αυτοκίνητο, τόσο αυξημένα τέλη κυκλοφορίας θα έχει.

Συνάντηση

Οι κ.κ. Καραμανλής και Χρ. Σταϊκούρας πρόκειται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να εξετάσουν από κοινού τα κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινήτων και της αγοράς νέων φιλικών προς το περιβάλλον. Το υπουργείο Μεταφορών απέστειλε προτάσεις για τα κίνητρα, που περιλαμβάνουν μείωση της φορολογίας και επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη σημείωση ότι ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων είναι 4-5 χρόνια, στη χώρα μας ξεπερνά τα 12 έτη.

Παράλληλα το υπουργείο Μεταφορών προτείνει κίνητρα για την εισαγωγή φτηνών και ποιοτικών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ολόκληρη η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αλλάζει με νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.

Το νέο μέτρο της αγοράς αυτοκινήτων με μειωμένους ρύπους δεν θα έχει καμία σχέση με τα παλαιότερα μέτρα προηγούμενων κυβερνήσεων που ακολουθούσαν τη μέθοδο της απόσυρσης, αφού η τωρινή κυβέρνηση, για να ενθαρρύνει τους πολίτες στην αγορά νέων οχημάτων, προβάλλει τη μείωση της φορολογίας και την επιδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια, η οποία όμως θα πρέπει να συμφωνηθεί και με τους θεσμούς.

Το θέμα των ρύπων (στο πλαίσιο της συζήτησης για την κλιματική αλλαγή) βρέθηκε στο επίκεντρο την Παρασκευή, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στις Βρυξέλλες, κατά το οποίο αποφασίστηκε να υπάρξουν επείγοντα μέτρα και  άμεσες πολιτικές ώστε να μειωθούν οι ρύποι που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Η Γερμανία παρουσίασε ολόκληρο σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων.

Μείωση των ρύπων

Ο υπουργός Μεταφορών επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα (φορολογικά και άλλα) ώστε να αντικατασταθούν τα παλαιά ΙΧ με καινούργια και δήλωσε στο «Βήμα» πως «κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ επαναλήφθηκε η ανάγκη να προωθηθούν άμεσα όλες οι πολιτικές που αποσκοπούν στη σταδιακή μείωση των ρύπων. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτήν τη στιγμή το 60% της παγκόσμιας ρύπανσης οφείλεται στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, αλλά και το γεγονός ότι στη χώρα μας ο μέσος όρος ηλικίας των κυκλοφορούντων ΙΧ είναι σχεδόν διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να προχωρήσει άμεσα στην παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων με αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι κίνδυνοι από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλοι και δεν είναι δυνατόν να μένουμε απαθείς».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk